Várpalota 90,0 MHz médiaszolgáltatási lehetőség pályáztatása (lezárva)

Legutóbb frissítve: 2011. február 2.

 

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság
Médiatanácsának
181/2011. (II. 2.) számú
HATÁROZATA

1. A Médiatanács (1085 Budapest Reviczky u. 8.), megállapítja, hogy az Oktatási és Kulturális Közlöny 2010. február 22-én megjelent 5. számában közzétett, a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a továbbiakban: Rttv.) 102. § (5) bekezdése alapján pályáztatott Várpalota 90,0 helyi rádiós jogosultság hasznosítására megindított pályázati eljárás (továbbiakban: Pályázati Eljárás) eredményes.

2. A Pályázati Eljárás nyertese a

 Magyarországi Mária Rádió Közhasznú Alapítvány.

3. A Médiatanács megállapítja, hogy a Lánchíd Rádió Kft. (1089 Budapest, Üllői út 102.) Pályázó 2011. január 25-én visszavont Pályázati Ajánlata alakilag érvénytelen.

E határozat ellen annak közlésétől számított tizenöt napon belül jogszabálysértésre hivatkozással bírósági felülvizsgálat kérhető a Fővárosi Ítélőtáblától azzal, hogy a határozat meghozatalától számított harminc napos jogvesztő határidő elteltével a határozatot akkor sem lehet megtámadni, ha az ismert ügyfeleken kívüli más jogorvoslatra jogosulttal azt nem közölték, illetve arról addig nem szerzett tudomást.

Indokolás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jogelődje, az Országos Rádió és Televízió Testület, az Rttv. 102. § (5) bekezdése alapján pályázati felhívást tett közzé a Várpalota 90,0 MHz helyi rádiós jogosultság hasznosítására az Oktatási és Kulturális Közlöny 2010. február 22-én megjelent 5. számában. A Felhívásra a beadási határnapon 2010. március 24-én a következő kettő Pályázati Ajánlat érkezett.

 #

Pályázó neve

Pályázó címe

1.

Lánchíd Rádió Kft.

1089 Bp. Üllői út 102.

2.

Magyarországi Mária Rádió Alapítvány

8200 Veszprém Házgyári út 7.

A Médiatanács a 469-470/2010. (XI. 3.) számú határozataival, mint Alakilag Érvényes Ajánlatot nyilvántartásba vette a Lánchíd Rádió Kft., valamint a Magyarországi Mária Rádió Közhasznú Alapítvány Pályázati Ajánlatát a Pályázati Felhívás 3.4.1.3. szakasza alapján.

A lefolytatott eljárás során a Médiatanács a Pályázati Felhívás előírásai alapján a nyilvántartásba vett Pályázóktól hiánypótlást kért, amelyek az előírt határidőben beérkeztek.

A Lánchíd Rádió Kft. 2011. január 25. napján visszavonta Ajánlatát a Várpalota 90,0 MHz jogosultság vonatkozásában.

A Pályázati Felhívás vonatkozó rendelkezései szerint:

„2.8.3. Ha a Pályázó Ajánlati kötöttségének ideje alatt valamely Pályázati Ajánlatát a Testületnek megküldött írásbeli értesítéssel visszavonja, akkor ezen időponttól a Testület a visszavont Pályázati Ajánlatát Alakilag érvénytelennek nyilvánítja.”

2.10. Ajánlati Kötöttség
2.10.1. A Pályázó Pályázati Ajánlatához a 3.4.5.1. szakasz szerinti benyújtási határidő lejártától a 2.10.2-2.10.5. szakaszok szerint kötve van (ÁPF 11.).

(…)

2.10.3. A Pályázati Ajánlatok értékelése alapján a Pályázó Ajánlati Kötöttsége megszűnik:
2.10.3.1. ha a Testület a Pályázatot eredménytelennek nyilvánítja, vagy ha a Testület nem a Pályázót nyilvánította a Pályázat nyertesévé vagy második helyezettjévé, vagy
2.10.3.2. ha a Testület és a nyertes Pályázó a Szerződést megkötik, a szerződéskötésnapján; vagy
2.10.3.3. ha a Testület a 3.4.4. szakasz alapján a Pályázatot eredménytelennek nyilvánítja, vagy a Szerződést a második helyezettel köti meg, az erről szóló döntés napján.

Az Általános Pályázati Feltételek 11. pontja szerint:

„11. Rendelkezés és kötöttség együttes elve

A kiíró a pályázati feltételek megváltoztatásáról szóló döntést köteles a pályázati felhívás közzétételével azonos módon közzétenni.
A pályázó ajánlati kötöttsége akkor kezdődik, ha az ajánlatok benyújtására nyitva álló határidő lejárt. A pályázó az ajánlatok benyújtására nyitva álló határidő lejártáig a kiíróhoz beérkező írásbeli nyilatkozattal a benyújtott ajánlatát jogkövetkezmények nélkül visszavonhatja. A pályázó az ajánlatához a kiírásban megjelölt időpontig, de legalább a benyújtási határidő lejártától számított 120 napig kötve van. A pályázó az ajánlata benyújtása után az ajánlatától csak az ÁPF-ben illetve a pályázati felhívásban közölt jogkövetkezmények terhével léphet vissza.”

A Médiatanács megállapította, hogy a Lánchíd Rádió Kft. Pályázó Ajánlata fentiekre tekintettel alakilag érvénytelen, ugyanis a Pályázó Ajánlatát ajánlati kötöttségének ideje alatt visszavonta.

A Médiatanács a határozat rendelkező részének 3. pontjában szereplő döntését a 2011. január 1-én hatályba lépett a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXV. törvény (a továbbiakban: Mttv.) 216. § (2) b) szakaszának figyelembevételével hozta meg, azaz a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény, az általános pályázati feltételek és a pályázati felhívás pályázatok vizsgálatára, elbírálására és értékelésére vonatkozó rendelkezései szerint járt el, azzal, hogy döntéseit az Mttv. eljárási szabályainak megfelelően, hatósági eljárásban hozta meg.

Az Mttv. 216. § (1) bekezdése, és (2) bekezdés b) pontja alapján megállapítható, hogy a Várpalota 90,0 MHz rádiós jogosultság hasznosítására kiírt pályázati eljárás az Mttv. alapján hatósági ügynek és hatósági eljárási jogviszonynak minősül.

Az Mttv. 48. § (2) bekezdése alapján állami tulajdonban lévő, korlátos erőforrásokat igénybe vevő lineáris médiaszolgáltatási jogosultság pályázat útján történő elnyerésével kapcsolatos eljárásokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) szabályait az Mttv.-ben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

Az Mttv. 58. § (3) bekezdése szerint, amennyiben a Médiatanács az alaki érvénytelenségi okot a pályázati nyilvántartásba vételt követően, a pályázati ajánlat érdemi elbírálása során észleli, a pályázat alaki érvénytelenségét külön végzéssel nem állapítja meg, a pályázat érvénytelenségét a pályázati eljárást lezáró döntésébe foglalja.

Fentiek figyelembevételével a Médiatanács a Lánchíd Rádió Kft. Pályázati Ajánlata tekintetében megállapította, hogy az az Mttv.  58. § (3) bekezdése alapján alakilag érvénytelen.

Tekintettel arra, hogy a Várpalota 90,0 MHz jogosultságra benyújtott pályázati ajánlatok közül a hiánypótlást követően kizárólag a Magyarországi Mária Rádió Közhasznú Alapítvány Pályázó felelt meg a törvényes, illetve a pályázati követelményeknek, a Médiatanács a rendelkező részben foglaltak szerint az Mttv. 63.§ (3) bekezdése alapján a Magyarországi Mária Rádió Közhasznú Alapítvány Pályázót nyilvánította nyertesnek a Várpalota 90,0 MHz jogosultság tekintetében.

A Médiatanács döntését az Mttv. 216. § (1) bekezdés és (2) bekezdés b) pontja alapján hatósági eljárásban hozta meg.

Az Mttv. 62. § (1) bekezdése alapján, a Médiatanács hatósági határozatban állapítja meg a pályázati eljárás eredményes voltát, és a pályázati eljárás nyertesét.

A Médiatanács hatásköre és illetékessége az Mttv. 48. § (3) bekezdésén, a 132. § b) pontján és 182. § h) pontján alapul.

A Médiatanács az Mttv. 62. § (4) bekezdése alapján a határozatát a pályázókkal öt napon belül közli, valamint a pályázati felhívással azonos helyen és módon nyilvánosan közzéteszi.

A határozat elleni jogorvoslati lehetőségről történő tájékoztatás az Mttv.  62. § (5) bekezdésén alapszik.

Az Mttv. 63. § (1) alapján a Médiatanács a döntés a nyertessel való közlésével egyidejűleg a pályázat nyertesével való hatósági szerződéskötés érdekében hivatalból hatósági eljárást indít. E hatósági eljárás ügyintézési határideje negyvenöt nap.

Az eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 153. § (2) bekezdése szerinti eljárási költség nem merült fel.

Budapest, 2011. február 2.

A Médiatanács nevében

Szalai Annamária
elnök
s.k.

dr. Koltay András
hitelesítő tag
s.k.