900 MHz-es konzultáció: a kérdésekre öt napon belül írásban válaszol az NMHH

Közzétéve: 2011. szeptember 27.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakmai konzultációt tartott a 900 MHz-es frekvencia – árverés keretében történő – értékesítésének feltételeiről.

900 MHz-es konzultáció belső nagy kép (585x321)

Az NMHH részéről Dr. Géczi Kinga, dr. Karl Károly, Ilyés Márton és Simon Gyula állt az árverési dokumentációt megvásárló cégek képviselőinek rendelkezésére (fotó: Haunold Tamás)

Az NMHH kétfordulós nemzetközi árverés keretében tervezi értékesíteni a 900 MHz–es frekvenciatartományban nyújtható - GSM, UMTS, LTE, valamint WiMAX rendszerű - rádió- és távközlési szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságokat. Amennyiben a 900 MHz-es frekvencián új piaci szereplő nyer jogosultságot, úgy opciót szerez további frekvenciablokkok megvásárlására is az 1800 MHz-es, valamint a 2100 MHz-es frekvenciasávokban.

A mai napon az árverés kapcsán a hatóság szakmai konzultációt tartott a hivatalos dokumentációt megvásárló cégek képviselői részére. A meghívottak tájékozódhattak az értékesítés menetéről, feltételeiről, továbbá pontosító kérdéseket tehettek föl a hatóság képviselőinek. A válaszokat az NMHH öt napon belül írásban juttatja el az érdekelt cégeknek.

A hatóság a 900 MHz-es frekvenciablokk értékesítésével lehetőséget teremt arra, hogy az árverésen nyertes szolgáltatók olyan területeken is megjelenjenek a legkorszerűbb mobilszolgáltatásokkal, ahol eddig nem volt megfelelő szélessávú lefedettség. Az NMHH célja a rendelkezésre álló frekvenciakapacitás hatékony hasznosítása, a szolgáltatók hálózatfejlesztésének ösztönzése, valamint a mobilpiaci verseny élénkítésén keresztül a szolgáltatások minőségének emelése, és az előfizetők érdekeinek védelme.