Átláthatóbb, piacbarát mikrohullámú díjak a jövőben

Közzétéve: 2011. október 6.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szeptember 30-án szolgáltatói tájékoztatót tartott a mikrohullámú összeköttetések (a 960 MHz feletti tartomány) frekvenciahasználati díjainak átalakításával kapcsolatban. A hatóság ezzel párhuzamosan a frekvencia-lekötés és használat díjáról szóló rendelettervezetet is társadalmi egyeztetésre bocsátotta.

mikrohull. díjak, díjrendelet cikkbe nagy kép (

Buda Dóra belső kommunikációs osztályvezető, Vári Péter, a frekvencia- és azonosító-gazdálkodási főosztály vezetője és Ilyés Márton, a módszertani és piacelemzési főosztály vezetője

Az NMHH az érintett szolgáltatókat valamint a téma iránt érdeklődőket várta a tájékoztatóra. A hatóság részéről Vári Péter és Ilyés Márton főosztályvezető tájékoztatta a résztvevőket a frekvenciahasználati díjak átalakításának fő alapelveiről és céljairól, a konkrét megoldásokról, annak várható hatásairól, valamint a folyamat menetéről.

Az előadók kifejtették: a díjmódosítástól a hatóság azt várja, hogy az a szereplőket egyrészről beruházásra ösztönözze, másrészről késztetést adjon arra, hogy a megszerzett frekvenciákat hatékonyan használják fel. Ezzel párhuzamosan a szabályozó olyan díjrendeletre törekszik, amely a jövőben még konzisztensebb, kiszámíthatóbb, átláthatóbb rendszert eredményez.

A bemutatott prezentációk a tervezett módosításokkal összefüggésben kitértek a 26 MHz-es sáv értékesítési koncepciójára is. Vári Péter és Ilyés Márton előadása után a meghívottak tehették fel kérdéseiket az elhangzottakkal kapcsolatban.