Az NMHH védi a mobil-előfizetők érdekeit

Közzétéve: 2011. június 23.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felügyeleti és szabályozási jogosítványaival élve kívánja elérni, hogy a szolgáltatók az előfizetői díjakat csökkentsék a következő három év során a mobilszolgáltatások piacán. Az NMHH a hatósági ellenőrzési eszközein túl többek között a szolgáltatók által fizetendő frekvenciadíj fajlagos csökkentésével is ösztönzi őket jobb ár-érték arányú szolgáltatások nyújtására.

Felügyelet: mobildíjakhoz kapcsolódó ellenőrzés

Az NMHH 2011-es piacfelügyeleti tervének is kiemelten fontos része az előfizetői díjakhoz kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítások ellenőrzése. A hatóság a szolgáltatók díjmódosítási eljárásainak jogszerűségét folyamatosan vizsgálja, és így a mostani módosítással kapcsolatos eredményekről is mielőbb tájékoztatja a közvéleményt.

Szabályozás: folyamatosan csökkenő nagykereskedelmi mobil hívásvégződtetési tarifák

A Hatóság piacelemzési határozatokkal szabályozza a szolgáltatók egymás közötti kapcsolatát, elszámolását, így a nagykereskedelmi mobil hívásvégződtetési díjakat is. Szabályozói jogosultsága alapján az NMHH a következő három éven belül fokozatosan több mint felével tervezi csökkenteni ezeket a díjakat, aminek –az Európai Unió céljaival megegyezően – az előfizetői árak csökkenésében is meg kell majd jelennie.

Rendeletalkotás: a szolgáltatók ösztönzése

Az NMHH nemcsak direkt felügyeleti és szabályozói intézkedések útján, hanem a szolgáltatókat ösztönző eszközökkel is az előfizetők érdekeit kívánja szolgálni. Idén tavasszal jelent meg az NMHH elnökének azon díjrendelete, amely a mobilszolgáltatók által a frekvenciák használatáért fizetendő díjak fajlagos csökkentésén keresztül hosszú távon pozitív hatással lesz a szolgáltatói díjcsomagok ár-érték arányára, valamint megteremti a lehetőséget a hatékonyabb műszaki és technológiai fejlesztésekre és így új szolgáltatások bevezetésére is.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Kommunikációs igazgatóság