Digitális átállás Közép-Kelet Európában

Közzétéve: 2011. május 9.

null
Mára már 95%-os lakossági lefedettséget sikerült elérni a földfelszíni digitális ellátottság terén Magyarországon.

2011. május 2-4 között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Nemzetközi Távközlési Szervezet (ITU) közös nemzetközi távközlési konferenciát szervezett a győri Széchenyi István Egyetemen. Az ITU kezdeményezésére a résztvevők a digitális földfelszíni TV műsorszórásról és a digitális hozadékról (digital dividend) tanácskoztak.

A magas szintű szakmai konferencia alkalmat adott arra is, hogy az előadásokon túl szakmai párbeszédet folytathassanak a térség országai a digitális átállás helyzetéről, a felmerült problémákról, valamint a már leszűrt tapasztalatokról. A jelenlévők kicserélték nézeteiket a legfontosabb műszaki, szabályozási és gazdasági tényezőkkel kapcsolatban, amelyeket az eddigi folyamatok során merültek fel.

A téma fontosságát bizonyítja, hogy az Európai Bizottság a mobil szélessávú igények gyorsütemű növekedése miatt azt a célt tűzte ki, hogy 2013. január 1-től a digitális hozadék sávot megnyitja a szélessávú mobil szolgáltatások számára.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nevében Mátrai Gábor elnökhelyettes köszöntötte a konferenciát. Tájékoztatást adott a rádiótávközlés, ezen belül a mobil távközlés fejlődésének irányairól. Előadásában kiemelte, hogy fontos figyelnie valamennyi szereplőnek arra a tényre, hogy a szélessávú kapcsolat iránti kereslet óriási ütemben növekedett. A Hatóság elnökhelyettese külön, négyszemközti megbeszélést folytatott Brahima Sanouval, az ITU fejlesztési igazgatójával a Hatóság és a nemzetközi szervezet közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében.

Pados László frekvencia- és azonosítógazdálkodási főosztályvezető-helyettes előadásában a magyarországi digitalis átállás helyzetéről, valamint a digitális hozadékkal kapcsolatban felmerülő kérdésekről adott tájékoztatást. Elmondta: 2008 decemberétől 54-ről 95%-ra ugrott mára a lakossági lefedettség a földfelszíni digitális ellátottság terén Magyarországon. Ennek eredményeként a két multiplexben hét ingyenes és tizennégy fizetős televízióműsor vehető igénybe, ami többszöröse a korábban rendelkezésre álló analóg vételi lehetőségnek.

A szemináriumon az ITU, az Európai Unió, a GSM Szövetség (GSMA), az Európai Műsorszóró Egyesület (EBU), valamint a környező országok távközlési minisztériumainak, illetve hatóságainak képviselői vettek részt és tartottak tájékoztatót. A rendezvény résztvevői a WRC-12 Rádiótávközlési Világértekezletre történő felkészülés helyzetéről is megbeszélést folytattak. Újdonság erejével hatott, hogy a GSMA igazgatója bejelentette: a mobil szolgáltatók számára egy második digitális hozadéksáv már nem szükséges, mert egy nagyobb léptékű megoldásban gondolkodnak.

Kommunikációs igazgatóság