Nemzetközi szintű szakmai párbeszéd a digitális átállás helyzetéről

Közzétéve: 2011. május 2.

2011. május 2-4 között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Nemzetközi Távközlési Szervezet (ITU) közös szervezésében a győri Széchenyi István Egyetemen nemzetközi távközlési konferenciát tartanak. Az ITU kezdeményezésére a résztvevők a digitális földfelszíni TV műsorszórásról és a digitális hozadékról (digital dividend) tanácskoznak a közép- és kelet-európai térségre vonatkozóan.

A szeminárium kiváló alkalmat nyújt arra, hogy magas szintű szakmai párbeszédet folytassanak a térség országai a digitális átállás helyzetéről, problémáiról, az egyes országok tapasztalatairól. A jelenlévők áttekintik a legfontosabb műszaki, szabályozási és gazdasági aspektusait az eddigi folyamatoknak. A téma fontosságát mutatja, hogy az Európai Bizottság a mobil szélessávú igények gyorsütemű növekedése miatt azt a célt tűzte ki, hogy 2013. január 1-től a digitális hozadék sávot szélessávú mobil szolgáltatások számára nyitja meg.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nevében Mátrai Gábor alelnök köszöntötte a konferenciát. A szemináriumon az ITU, az Európai Unió, a GSM Szövetség (GSMA), az Európai Műsorszóró Egyesület (EBU), valamint a környező országok távközlési minisztériumainak, illetve hatóságainak képviselői vesznek részt és tartanak tájékoztatót.  A rendezvény résztvevői eszmecserét folytatnak az ITU munkájáról illetve a WRC-12 Rádiótávközlési Világértekezletre történő felkészülés helyzetéről.

NMHH Kommunikációs igazgatóság