Felgyorsulhat a katasztrófahelyzeti kommunikáció

Közzétéve: 2011. április 5.

A katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos közérdekű közlemények mielőbbi célba juttatásáról írt alá együttműködési megállapodást kedden a fővárosban Szalai Annamária, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) főigazgatója.

Szalai Annamária és Bakondi György 585x391

Szalai Annamária és Bakondi György a sajtótájékoztatón

Az új médiatörvény szerint egyes médiumok kötelesek megszakítani műsoraikat és azonnal tájékoztatni a közvéleményt katasztrófahelyzet esetén. A most aláírt megállapodás többek között ezt a folyamatot szabályozza – mondta az aláírást megelőző sajtótájékoztatón Szalai Annamária.

A két hatóság védelmi-szakmai együttműködését foglalja keretbe az a megállapodás, amelyet kedden írt alá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A megállapodás kiemelkedő jelentőségű eleme a légi- és katasztrófa-riasztások közérdekű közleményként való eljuttatása a lakossághoz a médiaszolgáltatókon keresztül – mondta az NMHH elnöke. Szalai Annamária hozzátette: a hatóságokra különösen katasztrófahelyzetben van nagy szükség és az együttműködés ilyenkor a legfontosabb. Abban, hogy az NMHH és az OKF most egy ilyen megállapodást tudott aláírni nagy szerepe van az új médiatörvénynek, hiszen ez szabályozza a közérdekű közlemények közzétételét. A törvény szerint mostantól katasztrófa, illetve veszélyhelyzet esetén a négy közszolgálati, valamint a közösségi műsorszolgáltatóknak meg kell szakítaniuk adásukat, és azonnal be kell számolniuk az eseményről, ha a katasztrófavédelem ezt szükségesnek látja. Ezt kell tenniük azoknak a helyi műsorszolgáltatóknak is, amelyek vételkörzetében történt az tragédia – mondta Szalai Annamária.

Bakondi György elmondta: fontos társadalmi érdek az, hogy katasztrófahelyzetben az információk minél hamarabb eljussanak az érintettekhez. Az OKF főigazgatója hozzátette: a közlemények küldésében, illetve fogadásában a Marathon Terra nevű elektronikus levelező rendszer nyújt segítséget. Ehhez kapnak hozzáférést a közszolgálati és a közösségi médiaszolgáltatók. A rendszert évente élesben is letesztelik majd – mondta.

Szalai Annamária az NMHH megállapodásban vállalt kötelességei közül megemlítette, hogy a Médiahatóság a jövőben kiemelten figyel arra, hogy a közérdekű közlemények megfelelő időben jussanak el a lakossághoz. Ezen kívül az NMHH elektronikus úton hozzáférést biztosít az OKF számára a médiaszolgáltatókról vezetett hatósági nyilvántartásához, és biztosítja az OKF számára a légi riasztási rendszerbe bevont, nem közszolgálati műsorokat sugárzó adók fontosabb adatait is.