Médiaátalakulás Magyarországon

Közzétéve: 2011. március 17.

null
A tavaly év végén elfogadott médiatörvényről és a médiumok új szabályozási hátteréről is beszélt Szalai Annamária szerdán Budapesten, a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége által rendezett Médiaátalakulás Magyarországon című konferencián. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke kijelentette: az új médiatörvény nem terjeszkedik túl az európai uniós irányelveken és világosan fogalmaz.

Szalai Annamária 585x392

Szalai Annamária kitért a médiatörvény nyomtatott és internetes tartalmakat érintő szabályozására is

Szalai Annamária előadásában kiemelte: a médiaszolgáltatók és a hírközlési hálózatok között tapasztalható egyre erősödő konvergencia, a jogi szabályozás alkalmatlan és elavult mivolta, illetve a közmédia "lezüllesztett" rendszere miatt is szükség volt a szektor újraszabályozására. Emlékeztetett, hogy a digitális átállás törvényi kidolgozása már 2007-ben elkezdődött és az akkori parlamenti pártok szakértőkkel közösen 2008-ban már dolgoztak a médiatörvény átírásán. Az NMHH elnöke "történelmi pillanatnak" nevezte a médiacsomag 2010-es kidolgozását és elfogadását.

A hatóság elnöke beszélt a készülő Közszolgálati Kódexről, mely a közszolgálati médiaszolgáltatók munkájának alapja lehet, és elmondta, hogy a kódex érvényesülését figyelemmel kísérő Közszolgálati Testület is hamarosan munkához láthat.

Szalai Annamária kitért a médiatörvény nyomtatott és internetes tartalmakat érintő szabályozására is. Mint mondta, a szűk körű korlátozások az emberi méltóság és az alkotmányos rend, valamint a magánszféra tiszteletben tartását, a gyűlöletbeszéd tiltását, a kiskorúak védelmét szolgálják. A kiegyensúlyozottság követelményével kapcsolatban az NMHH elnöke kiemelte: az a nyomtatott sajtóra nem terjed ki, csak a rádiókra és a tévékre.

Szalai Annamária kifejtette, hogy a hatóság célja nem a büntetés, hanem a jogkövető magatartás ösztönzése. A törvény szankciórendszeréről szólva elmondta, hogy a fokozatosság, az egyenlő elbánás és az arányosság alkalmazását a bíróság is felülvizsgálhatja, így nem igazak azok a vélekedések, miszerint egyes orgánumok a pénzbüntetés nyomán ellehetetlenülhetnek.

A törvény teljesen új eleme a társszabályozásról rendelkező fejezet, amely alapján lehetővé válik a szakmai önszabályozó szervezetek közreműködése a jogszabály érvényesítésében – mondta az NMHH elnöke. A Médiatanács közigazgatási szerződésben felhatalmazhatja az önszabályozó szervezetet, hogy panasz esetén – nem hatósági közhatalmi jogkörrel – a Médiatanács eljárását megelőzően járjanak el tagjaik és mindazon médiaszolgáltatók vagy sajtóterméket kiadók irányában, akik az adott önszabályozási eljárásnak önként alávetik magukat.