Budapesten ülésezett a CERP munkacsoportja

Az esemény helyszíne: NMHH Reviczky utcai irodája
1088 Budapest, Reviczky utca 5.
Az esemény időpontja: 2016. október 1–2.

Az European Comittee for Postal Regulation (Postai Szabályozási Szervezetek Európai Bizottsága, CERP) Igazgatási ügyek munkacsoportja.

cerp 2016

Október 1-2-án a CERP Igazgatási ügyek munkacsoportja Budapesten ülésezett, ahol hazánkat, mint vendéglátó tagországot az NMHH Postafelügyeleti Főosztálya képviselte. Munkatársaink előadást tartottak Magyarország egyetemes postai szolgáltatásra vonatkozó szabályozásáról és annak megvalósításáról, valamint az egyetemes postai szolgáltatásokról és termékekről. Az ülés egyik kiemelt témája volt az egyetemes postai szolgáltatás terméklistájának egyes országokban már megvalósított változásai, az e-kereskedelmi postai küldemények kézbesítésével kapcsolatos nehézségek és a lehetséges szabályozásmódosítási megoldások.

Az osztrák kollégák bemutatták az osztrák közigazgatási szervek között bevezetett E-kézbesítési rendszert, annak előnyeit és a megvalósítást hátráltató tényezőket. Az elektronikus kézbesítés elterjesztésének fontos állomása a közigazgatás minden országban, az ezzel kapcsolatos fejlesztések biztosíthatják a kézbesítés gyors és biztonságos megvalósulását. Az ülésen a résztvevő tagországok beszámoltak a szabályozásukat érintő fontosabb postai eseményekről is.

Mi a CERP?

A CERP (Postai Szabályozási Szervezetek Európai Bizottsága) a CEPT (Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete) európai szervezetének postai szabályozással foglalkozó tagszervezete. Az Igazgatási Ügyek munkacsoport a Postai Direktíva egyetemes postai szolgáltatásra vonatkozó irányelveinek tagországonkénti megvalósításával, az irányelv hazai gyakorlatba történő átültetésének egyedi megoldásaival, a tagországi szabályozási technikákkal, azok eredményességével, a felmerülő szabályozási problémákkal és azok megoldási javaslataival foglalkozik. Javaslatokat fogalmaz meg a postai szolgáltatások szabályozásával kapcsolatban mind az Európai Unió, mind a postai világhálózat működését szabályozó Egyetemes Postaegyesület (UPU) felé.