Nem veszélyes az elektroszmog mértéke az NMHH mérései alapján

Biztonságosak a magyarországi gyermekintézmények

Közzétéve: 2012. december 27.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei a hatóság egész országra kiterjedő programjában összesen 293 gyermekintézmény közelében végeztek elektroszmog-szint méréseket 2012-ben. Az eredmények megnyugtatóak: az elektromos térerősség mértéke mindenhol a megengedett szint alatt van, egészségre nem ártalmas. 2013-ban az adótornyokhoz közel eső lakótelepi körzeteket vizsgálja az NMHH. 

A hatóság 2011-ben indította el országos mérési programját, amelynek keretében mérésügyi munkatársai eddig összesen 242 település 767 helyszínén ellenőrizték az elektroszmog-szint mértékét. Mivel a gyermekek fejlődésben lévő szervezete feltehetően nagyobb veszélynek van kitéve a megengedettnél magasabb elektromos sugárzás esetén, a hatóság kiemelt figyelmet fordított a gyermekintézmények ellenőrzésére, és ezek közelébe telepítette mérőállomásait.

A mérések eredményei azt mutatják, hogy elektroszmog szennyezés szempontjából minden intézmény biztonságos; a sugárzás minden esetben a megengedett szintnél jóval alacsonyabb volt (az elektromos térerősségnek a vizsgált frekvenciasávra vonatkozó legszigorúbb egészségügyi határértéke 28 volt/méter).

A vezeték nélküli rádiós szolgáltatások és eszközök használata napjainkban rohamosan terjed, és az élet számos területén könnyebbé, kényelmesebbé teszi mindennapjainkat. Ugyanakkor az eszközök által keltett sugárzás nagysága és annak az emberi szervezetre gyakorolt hatása is egyre inkább a közfigyelem középpontjába kerül, különösen ott, ahol új rádiós létesítményeket, antennatornyokat helyeznek üzembe. Éppen ezért a hatóság 2013-ban új programot indít, amelynek keretében azokat a lakótelepi körzeteket kívánja felmérni, amelyek közelében – a lakók által látott helyeken – adótorony van.

Az NMHH mérési eredményei folyamatosan elérhetők a hatóság honlapján, a http://nmhh.hu/elektroszmog címről.