Médiatanács: Indul az idei, 600 millió forintos televíziójátékfilm-pályázat

Közzétéve: 2016. március 25.

null

A Fehér György pályázat meghirdetése; a helyi és körzeti televíziók tévéműsor- és a közösségi médiumok rezsiköltségeinek pályázati támogatása; a korhatár-besorolásra, zene- és műsorkvótára vonatkozó előírások megsértése miatti eljárások megindítása és két hajdúsági helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának véglegesítése tartozott ezen a héten a Médiatanács ülésén született legfontosabb döntések közé a megtárgyalt – közel ötven – napirendi pontból.

Induló játékfilmpályázat, támogatott helyi, körzeti tévék, díjfelajánlások

Április 28-ig lehet jelentkezni a 600 millió forint keretösszegű Fehér György pályázaton televíziós játékfilmek támogatására a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja keretében. A bírálóbizottság előnyben részesíti a gyermek- és ifjúsági témájú, az esedékes magyar történelmi és kulturális évfordulókhoz kapcsolható témájú filmeket, valamint a történelmi vagy kulturális szempontból jelentős személyiségekről készített alkotásokat, továbbá a magyar irodalmi művek feldolgozásait. A nyertes filmeket jövő november végéig kell elkészíteniük az alkotóknak. Az elmúlt négy évben 28 játékfilm kapott közel 2,4 milliárd forint támogatást, köztük a Magyar Filmhéten négy díjban is részesült Félvilág vagy a sikeres Rejtő-adaptáció, A fekete múmia átka. A Magyar Média Mecenatúra program keretében elkészült összes filmalkotást egybegyűjtő igényes katalógus online is elérhető a www.nmhh.hu oldalon.

A Médiatanács 105,9 millió forint támogatáshoz juttatott 24 helyi, körzeti tévét a rendszeresen jelentkező televíziós műsorok finanszírozására kiírt Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös pályázatán az utolsó, negyedik fordulóban. Sikerrel pályázott 11 közéleti magazin a dunaharaszti, a csongrádi, a csurgói, a jászberényi, a kisteleki, a móri, a pomázi, a putnoki televíziótól, valamint a bükkábrányi székhelyű Eleven Televíziótól, a szerencsi Globo Televíziótól és a kőszegi Trió TV Dunántúltól. A hírműsor kategóriában 6 eredményes jelentkező volt: a budakalászi, az egri, a pécsi, a szentendrei, a szolnoki és a tatai televízió. A kulturális magazinok közreadói közül 7 médiaszolgáltatót támogattak: a gyöngyösi, a kecskeméti, a makói, a szegedi, a szombathelyi televíziót, valamint a budai Hegyvidék Televízió és a százhalombattai Halom Televízió pályázatát. A Médiatanács 2011 óta ebben a pályázati típusban 455 esetben, több mint kétmilliárd forinttal támogatta a helyi és körzeti televíziók műsorainak létrejöttét annak érdekében, hogy a nézők számára megkönnyítse a tájékozódást a helyi közéleti és kulturális ügyekben. Az idei pályázat első fordulójára április 7-éig lehet jelentkezni az idén bevezetett elektronikus pályázati rendszeren keresztül.

A Magyar Média Mecenatúra program közösségi, illetve kisközösségi médiaszolgáltatóknak szóló idei rezsipályázatának második fordulójában 20 pályázó jutott összesen 106,6 millió forint támogatáshoz. A Médiatanács felhívásában 3 közösségi és 3 kisközösségi rádió vett részt eredményesen: a fővárosi Jazzy Rádió, a szegedi és miskolci Európa Rádió, illetve a Rádió 87,7 Érd, a nyíregyházi Mustár Rádió és a miskolci Csillagpont Rádió. A televíziók közül 14 jutott pénzügyi támogatáshoz működési és üzemeltetési költségeik csökkentésére: a budapesti Promontor TV, a Centrum TV és az Újpesti Közösségi Televízió, a budakeszi BKTV, a Kék-Kálló TV Derecske, a dunaújvárosi, a füzesabonyi, a pomázi, a sárvári Trió-TV Dunántúl, a szentendrei, a szentgáli, a tatai, a tótvázsonyi és a sátoraljaújhelyi Zemplén TV. A Médiatanács 2011 óta 484 támogatói döntést hozott közösségi médiumok rezsiköltségeihez való hozzájárulásként közel 2,4 milliárd forint összegben, hogy elősegítse a helyi közösségeket szolgáló televíziók és rádiók működését.

Az idén márciusban százéves korában elhunyt Czeisler Ferencről, a modern cirkusz atyjáról és holokauszttúlélőről készülő dokumentumfilmhez azonnali forgatási támogatásként 2 millió forintot ítélt meg a Médiatanács a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítványnak.

A Médiatanács a jövő héten esedékes Friss Hús 3.0 filmszemle legjobb magyar élőszereplős, illetve animációs rövidfilmjének rendezője számára 500-500 ezer forintos pénzdíjat ajánl fel. A testület az idei Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválhoz kapcsolódóan összesen 1,8 millió forint értékben ajánl fel díjat, valamint további 1 millió forintot a Hatvan év múltán című, fiatal amatőr és profi filmeseknek szóló tematikus rövidfilmpályázat díjazására, amelyet az ’56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából hirdetett meg a szolnoki TiszaPart Mozi. A pályázat jelentkezési határideje szeptember 1-je, a várt pályázatok hossza dokumentumfilmek esetében legfeljebb 60 perc, a kísérleti, animációs és kisjátékfilmek esetében maximum 10 perc.

Induló eljárások korhatár-besorolási szabálytalanságok és kvótakötelezettségek elmaradása miatt

A Tilos Rádió 7térítő című műsorának február 29-ei beszélgetését állampolgári bejelentésre hatósági eljárásban vizsgálja a hatóság, mert a szolgáltató a műsorszámot korhatári figyelmeztetés nélkül tette közzé, bár vélhetően 12 éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna sugároznia. A kérdéses szegmensben ugyanis olyan szexuális tartalmú információk hangzottak el, amelyeknek értelmezése a kiskamaszok számára problémát jelenthet.

A korhatár-besorolási szabályok betartását ellenőrző, az idén év elején megkezdett, a legnagyobb elérésű rádiókat érintő tematikus hatósági vizsgálat keretében a Médiatanács újabb hatósági eljárást indít a Class FM Morning Show műsorának január 14-ei és 19-ei adásai miatt, mert azokat a 12-es besorolás helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni. A Class FM-es kifogásolható műsorrészletek a prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni. A Médiatanács ezen kívül jelenleg két másik eljárást is folytat a rádió műsorai miatt, mindegyiket korhatár-besorolási témában: a december 30-ai és a január 4-ei adásban elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel mutatták be, a január 11-ei adás pedig aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját; pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, továbbá durva trágárság is helyet kapott. A testület ugyanakkor a műsor január 27-ei és 28-ai – az egyik műsorvezető orvosi kezeléséről viccelődő – adását kifogásoló állampolgári bejelentést megvizsgálva nem látott jogalapot hatósági eljárás megindítására. Az átfogó tematikus vizsgálat a Class FM-en kívül a Music FM-et, a Petőfi Rádiót és a Sláger Rádiót ellenőrzi, a vizsgálati eredményeket a közeljövőben fogja tárgyalni a Médiatanács.

A Médiatanács hatósági eljárást indít 5 médiaszolgáltatóval szemben, mert vélelmezhetően nem teljesítették törvényi kvótakötelezettségeiket. A zenei- és műsorkvótával kapcsolatos tavalyi 2. félévi adatszolgáltatások elmaradása miatt 10 rádió és 15 televízió üzemeltetőjével szemben indul eljárás.

Rádiós pályázati felhívások és médiaszabályok megsértése miatti jogkövetkezmények

A 30 ezer fős vételkörzetű Hajdúböszörmény 98,9 MHz és a 24 ezer fős vételkörzetű Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítását célzó pályázati felhívások szövegét a Médiatanács véglegesítette és honlapján néhány napon belül közzéteszi. A pályázati ajánlatokat a publikálástól számított 35. napon lehet majd benyújtani a böszörményi frekvenciára és a 45. napon a szoboszlóira.

Új pályázatifelhívás-tervezetekről is döntött a Médiatanács: a 60 ezer fős vételkörzetű Velence-Meleg-hegy 90,4 MHz kereskedelmi jellegű és a 26 ezer fős ellátottságú Kisvárda 93,4 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosításáról szóló dokumentumtervezetek szintén néhány napon belül olvashatóak a hatóság honlapján.

A püspökladányi Sárrét FM, illetve a pásztói Vár TV szolgáltatóira 10-10 ezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács, mert a vállaltakhoz, illetve az előírásokhoz képest többek között kevesebb helyi közéleti, közszolgálati és hírtartalmat tettek közzé.

A Médiatanács figyelmeztette a miskolci Rádió M médiaszolgáltatóját a reklámszabályok betartására, mert a rádió egyik decemberi adásában egy alkalommal olyan benzinkút-reklámot népszerűsített, amely közvetlenül szólított fel gyermekeket arra, hogy rábeszéljék szüleiket vagy másokat a vállalat plüssállatainak megszerzésére. Szintén figyelmeztetésben részesült a Kossuth Rádió szolgáltatója, mert egy decemberben közreadott, kartellellenes témájú, társadalmi célú reklám megrendelőjét nem nevezte meg a közleményben.

Az RTL Klub az Éjjel-Nappal Budapest sorozat 750. és 752. epizódjainak előzetes klasszifikációjára benyújtott kérelmére a Médiatanács megállapította, hogy a szóban forgó műsorokat a televíziónak a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kell majd sorolnia.