Kisorsolták a Közszolgálati Testület új tagjait

Közzétéve: 2017. március 2.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán sorsolással döntött a Közszolgálati Testület civil jelölő szervezeteiről, így hamarosan véglegessé válhat a közmédia társadalmi felügyeletét ellátó grémium összetétele. Az új testület 2017. március 31-én kezdheti meg munkáját, megbízatása három évre szól.

Közszolgálati Testület 1

Az NMHH 2017. március 1-jén rendezte meg a nyilvános sorsolást azok között a társadalmi szervezetek között, amelyek tagokat jelöltek a Közszolgálati Testületbe. Előzetesen 28 jelölő szervezet jelentkezett, amelyből az NMHH 25 szervezetet vett nyilvántartásba, három esetben pedig megtagadta a nyilvántartásba vételt.

Közszolgálati Testület 2

A Magyarország települési önkormányzatainak szövetségei, szervezetei és a családok érdekeit védő szervezetek kategóriáiban előzőleg egy-egy nyilvántartásba vett jelölő szervezet volt, így sorsolás nélkül delegálhatott tagot a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

Közszolgálati Testület 3A magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatainak kategóriájában érvényes jelölés nem volt, így innen nem delegálnak tagot, de ez nem jelent akadályt a testület működésében. További három kategóriában – szomszédos államok magyar kulturális szervezetei, fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezetei, kulturális szervezetek – a hatóság több jelölő szervezetet is nyilvántartásba vett, így a jogszabály alapján sorsolással kellett eldönteni, mely jelöltek kerülhetnek be a Közszolgálati Testületbe. A szerdai sorsolás eredményeként egy-egy tagot küldhet a testületbe a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete és az Arany János Alapítvány.

A médiatörvény alapján sorsolás nélkül, automatikusan delegálhat egy-egy főt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

A jelentkezők hat csoportba kérhették nyilvántartásba vételüket, és az egy tematikus kategóriába tartozó szervezetek közül csak egy küldhet képviselőt a testületbe. Ha egy kategóriába több szervezet is jelöl tagokat, a szervezetek megállapodhatnak egymással a delegált személyről. Ha nem születik ilyen egyezség, az NMHH sorsolással dönti el, hogy melyik szervezet jelöltje delegálható.

A Közszolgálati Testület biztosítja a közszolgálati médiaszolgáltató feletti társadalmi felügyeletet és ellenőrzi a közszolgálatiság érvényesülését. A grémium megbízatása három évre szól, elnökét saját tagjai közül választja.

Közszolgálati Testület 4