Dr. Koltay András

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke

Koltay_Andras_elsodleges_800

Koltay András jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszora és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára. LL.M. fokozatot szerzett 2007-ben a University College Londonon, korábban a strasbourgi Emberi Jogok Nemzetközi Intézetében folytatott tanulmányokat. PhD-fokozatát 2008-ban szerezte a Pázmány jogi karán.

2010 és 2019 között a Médiatanács tagjaként dolgozott, emellett 2014-től 2017-ig a Gyermekvédelmi Internet kerekasztal elnöki tisztségét is betöltötte. 2016-tól a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. 2018 és 2021 között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora volt. 2021 decembere óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács elnöke.

Legfőbb kutatási területei a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok kérdéseihez kapcsolódnak.

A szólásszabadság alapvonalai címmel 2009-ben jelent meg monográfiája (Századvég), 2016-ban A vallások, az állam és a szólás szabadsága (Századvég), 2019-ben pedig Az új média és a szólásszabadság (Wolters Kluwer) címmel jelent meg kötete.

Ezeken felül csaknem 400 tudományos publikációt jegyez magyar és angol nyelven.

Főszerkesztője a Iustum Aequum Salutare jogtudományi folyóiratnak, valamint az In Medias Res, sajtószabadsággal és médiaszabályozással foglalkozó tudományos folyóiratnak, továbbá a Pro Publico Bono folyóirat szerkesztőbizottságának az elnöke.

Kezdeményezése és közreműködése nyomán 2022 őszétől negyedéves rendszerességgel jelenik meg az NMHH gondozásában a médiakörnyezet, valamint a médiakultúra aktuális kérdéseit elemző és értékelő kiadvány, az Új Médiakultúra Magazin.