Mire jó a korhatárkarika?

A Nemzeti Filmiroda 2020. január 1-től már nem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalához tartozik, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda önálló szervezeti egysége. A változást a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 2020. január 1-jétől hatályos módosítása rögzíti. A Nemzeti Filmiroda új weboldalának létrejöttéig a tájékoztató anyagok átmenetileg – néhány hónapig – még az NMHH honlapján maradnak 2020. január 1. után is. A Nemzeti Filmiroda elérhetőségeit itt találja.

A hatóság kiemelten fontos küldetésének tartja a kiskorúak egészséges lelki-szellemi fejlődésének védelmét, és célja, hogy segítse és megkönnyítse a gyermekeket védő szabályok helyes alkalmazását a forgalmazók és a mozik számára, és segítséget nyújtson a szülőknek a műsorválasztásban.

A korhatár-besorolás a forgalmazók és a mozik számára kötelező, a vetítéseken azonban nem ellenőrizhetik, hogy valóban csak a jelölt korhatár feletti nézők ülnek-e a sorokban. (Ugyanúgy, ahogy a televíziós műsoroknál alkalmazott korhatárkarikák betartását sem kérheti senki számon a szülőktől – ez egy ajánlás, amely a tájékozódást segíti, hogy az adott filmben milyen korú gyermekeknek ajánlott tartalmakat láthatunk.) A korhatár-besorolás célja, hogy figyelmeztesse a szülőket, hogy felelős döntést hozhassanak, de a döntés joga az övék a tekintetben, hogy ennek tudatában hagyják-e megnézni gyermekeiknek az adott korhatáros filmet. A korhatár-besorolás azt biztosítja, hogy a szülőnek legyen lehetősége arra, hogy annak figyelembevételével még véletlenül se ültethesse le gyermekét olyan műsorszám elé, amelynek nem a gyermek életkorának megfelelő tartalma van.

A mozikban vetített filmekre lényegében ugyanaz a korhatár-besorolási szabály érvényes, mint a televíziós tartalmakra, azaz a 12-es, 16-os vagy 18-as karika és a 6 éven aluliak számára nem ajánlott kategória feltüntetése. Egy mozis sajátossága van a karikáknak: Ha ugyanis a filmnek még nincs végleges besorolása, akkor átmenetileg, a „hatósági” besorolásig a filmforgalmazónak vagy filmterjesztőnek szaggatott vonalú korhatárkarikával kell ellátnia az anyagokat. (A néző korábban még találkozhatott BA, azaz „besorolás alatt” jelöléssel a filmeken, valamint a filmajánlókon vagy más hirdetéseken, de ezek már nem használatosak.) A különböző felületeken egységesen használható jelzéseket az NMHH filmirodája arculati kézikönyv formájában teszi elérhetővé az érintettek számára.

Emellett jelölni kell, ha egy film bárki számára megtekinthető, illetve ha kizárólag felnőttek számára ajánlott. Ez utóbbi filmeket csak 22 és 05 óra között lehet moziban és egyéb nyilvános vetítőhelyen bemutatni. A moziban bemutatott filmeket azonban nem a mozik, hanem az NMHH sorolja be (a televízióban látható filmeket ezzel szemben a televíziócsatorna sorolja be, és az NMHH Médiatanácsa csak akkor jár el, ha ez nem a jogszabályoknak megfelelően történik). A hatóság Nemzeti Filmirodájának Korhatár Bizottsága nem csak a teljes filmeket, de már az előzeteseket is besorolja, és ez azzal jár, hogy a rövid mozifilmajánlókat, trailereket és a filmeket népszerűsítő plakátokat is el kell látni korhatárkarikákkal.