Magyar Média Mecenatúra Program – Egyre több értékes filmalkotás

Az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja is átalakult az elmúlt években: a korábban a programhoz tartozó filmes műfajokban az alkotói pályázatok kiírása a Filmkollégium, majd a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe került, míg a médiaszolgáltatóknak szóló egyéb pályázatok – így a rádió- és televízió állandóműsorszám-támogatások, a rezsi- és a műszaki pályázat – a Médiatanács Támogatási Programjának keretében élnek tovább.

A Médiatanács Támogatási Programjának elérhetőségét itt találja.

A Magyar Média Mecenatúra program pályázati rendszerét 2011-ben hozta létre az NMHH Médiatanácsa, amely két nagyobb egységből áll: egyrészt a médiaszolgáltatók működési költségeit, műszaki fejlesztését, műsoraik gyártását támogató, másrészt a közszolgálati célú televíziós, a rádiós és online tartalmak gyártását támogató – ún. filmes - pályázatokból.

A Médiatanács 2011 óta 102 pályázati eljárásban több mint 21 milliárd Ft támogatást nyújtott a helyi és körzeti rádiók és televíziók részére, valamint a nem egész estés filmek, rádiós hangjátékok és online tartalmak gyártására.

A Médiatanács az elmúlt években összesen több, mint 21 milliárd forintot fordított a Magyar Média Mecenatúra Program működtetésére, ezen belül 2441 alkalommal támogatott médiaszolgáltatókat több mint 9,5 milliárd forint értékben, valamint közel 12 milliárd forint támogatással járult hozzá 1213  film és egyéb alkotás – 43 televíziós játékfilm, 83 forgatókönyv, 117 kisjátékfilm, 70 rádiójáték, 316 dokumentumfilm, 214 ismeretterjesztő film, 145 animációs film és 30 animációs sorozat – elkészítéséhez.

A Mecenatúra program 2018. évben 3,145 Mrd Ft-tal gazdálkodik.

A Mecenatúra Program keretében készült filmes alkotások mindegyikét bemutatja valamely országos lefedettségű televízió csatorna, a Neumann János-pályázaton elkészült online alkotások pedig legalább egy éven át láthatóak nyilvános webes felületeken. 
Évről-évre egyre több támogatott alkotás kerül be a mozikba is, illetve a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválok – így a cannes-i, a berlini, a montreali, torontói vagy a hirosimai szemlék, valamint a Sundance Filmfesztivál – versenyprogramjába is. Az eddig elkészült és bemutatott művek alkotói már több mint 310 díjat hoztak el, közel 1433 magyar és nemzetközi fesztiválról. Kiemelkedő sikert ért el Deák Kristóf Mindenki című alkotása, mely élőszereplős rövidfilm kategóriában 2017-ben elnyerte az Oscar-díjat, legutóbb, - 2018 szeptemberében - Topolánszky Tamás Yvan CURTIZ című filmje a Montréal World Film Festivalon a  Grand Prix des Amériques, azaz a játékfilm kategória fődíját nyerte el.

Mecenatúra 2018 Kiadvány

A Médiatanács minden évben nívós, magyar–angol kétnyelvű kötetbe rendezve ad áttekintést a Magyar Média Mecenatúra Program által támogatott filmekről. Az online is olvasható 2018-as kiadványban a Mecenatúra Program keretében 2011-2018 között támogatott 1057 filmről és egyéb alkotásról található rövid ismertető a legfontosabb adatokkal és leírással: