Filmszakmai nyilvántartások

A Nemzeti Filmiroda 2020. január 1-től már nem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalához tartozik, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda önálló szervezeti egysége. A változást a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 2020. január 1-jétől hatályos módosítása rögzíti. A Nemzeti Filmiroda új weboldalának létrejöttéig a tájékoztató anyagok átmenetileg – néhány hónapig – még az NMHH honlapján maradnak 2020. január 1. után is. A Nemzeti Filmiroda elérhetőségeit itt találja.

Az NMHH-nak feladata, hogy a filmszakma állami támogatásairól, a filmes piaci szereplőkről nyilvántartásokat és statisztikákat vezessen. A magyar állam több eszközzel is ösztönzi a magyarországi filmgyártást. Ezek közé tartozik, hogy a befektető az itt forgatott filmek költségének 25%-át visszaigényelheti adójából.

Ezt a lehetőséget olyan magyar, külföldi vagy koprodukciós filmek elkészítéséhez lehet igénybe venni, amelyeket Magyarország területén forgatnak az alkotók. Az adókedvezményhez szigorú regisztrációs és költségelszámolási rendszernek kell megfelelni, a köztartozás például kizáró ok. Az NMHH Nemzeti Filmirodája nyilvántartja az adókedvezmény alá tartozó támogatásokat igénylő filmalkotásokat, valamint a magyar filmgyártó vállalkozásokat, megvizsgálja és igazolja a magyarországi filmgyártási költségeket, és kibocsátja az adókedvezményre jogosító támogatási, befektetési igazolásokat, de statisztikát vezet a mozikban vetített filmek nézőszámáról is.

Az NMHH emellett naprakészen hozzáférhetővé teszi a mozgóképes szakma intézményeinek, szereplőinek és alkotásainak adatbázisát, megkönnyítve ezzel a filmes szakma hatékony működését és ügyintézését. A nyilvántartások és mozistatisztikák itt érhetőek el: