Art minősítések

A Nemzeti Filmiroda 2020. január 1-től már nem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalához tartozik, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda önálló szervezeti egysége. A változást a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 2020. január 1-jétől hatályos módosítása rögzíti. A Nemzeti Filmiroda új weboldalának létrejöttéig a tájékoztató anyagok átmenetileg – néhány hónapig – még az NMHH honlapján maradnak 2020. január 1. után is. A Nemzeti Filmiroda elérhetőségeit itt találja.

2017. január 1-jétől a kultúráért felelős minisztériumtól az NMHH-hoz került az a feladat, hogy működtesse az Art Bizottságot, amely a filmek art (művészi) minősítését végzi. Ezt az NMHH kérelemre az Art Bizottság javaslata alapján minden olyan forgalomba kerülő filmnek megadja, amely művészi értékével hozzájárul a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez, vagy amelyet a bizottság oktatási vagy kulturális szempontból jelentősnek, magas művészi színvonalúnak ítél.

Kérelemre továbbra is jár az art minősítés annak a filmnek, amely megkapta legalább egy nemzetközileg elismert, az NMHH által évente közzétett jegyzékben meghatározott fesztivál díját. Az art minősítésnek köszönhetően a filmek előállítói, gyártói és forgalmazói a terjesztéshez külön állami támogatást igényelhetnek az illetékes minisztériumtól.

Az NMHH végzi a mozik art minősítését is. Ha egy mozi elnyeri ezt a címet, az üzemeltetők a szakminisztériumtól szintén pályázhatnak állami támogatásra, többek között a filmkópiák kölcsönzési és szállítási költségeire, a meghívott művészek tiszteletdíjaira, marketingköltségekre, honlapfejlesztésre, valamint a szerzői jogdíjak és működési költségek egy részének fedezésére is.