Internetes gyermekvédelem – szűrőszoftverek

Az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatók 2014. július 1-jétől kötelesek honlapjukon valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert ingyenesen letölthetővé és használhatóvá tenni az érdeklődőknek.

A világháló mára a gyerekek életének szerves részévé vált. Legtöbbjük saját okostelefon, táblagép, PC, notebook segítségével szörfözik, játszik, él közösségi életet a neten. Magyarországon a 9-16 éves gyerekek több mint kétharmada rendelkezik legalább egy közösségi oldalon saját profillal. A felmérések szerint az okostelefonok aránya a gyerekek körében már 80 százalék fölé emelkedett.

Az interneten számos veszély (pornográfia, erőszak, személyes adatokkal visszaélés, zaklatás stb.) leselkedik a kiskorúakra, amelyekkel szemben megfelelő védelmet lehet és kell kialakítani. A gyermekvédelmi szűrőszoftverről sok szülő hallott már, de csak alig tizedük alkalmazza. A szélesebb körben történő elterjedéshez fel kell ismernünk: a felügyelet nem a gyermek ellen van, hanem épp az ő érdekében. Ezzel lehet megvédeni a nem kívánatos tartalmaktól, a túlzott számítógép- és internethasználat okozta károktól, az adatszivárgástól és más egyéb veszélyektől.

Az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatók 2014. július 1-jétől kötelesek honlapjukon valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert letölthetővé és használhatóvá tenni az érdeklődőknek.

Az elérhető szűrőszoftverekről szóló tájékoztató anyagunk az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el.

Letöltés (pdf)