Mi számít erőszakos tartalomnak?

Közzétéve: 2017. szeptember 19.

Bejelentek

Erszakostartalmatmegjelenttartalom.jpg

Itt olyan oldalakat lehet bejelenteni, amelyek erőszakos, durva, megbotránkoztató tartalmakat tesznek közzé. Erőszakos tartalomnak számítanak például az állatkínzást ábrázoló felvételek és a véres, megbotránkoztató jeleneteket megjelenítő felvételek is.

E kategóriába azok a weboldalak tartoznak, amelyeken kegyetlen, durva, véres, megrázó tartalmakhoz lehet hozzáférni. Az erőszakos tartalmak megbotránkozást válthatnak ki és felzaklathatják a felhasználókat. Az ilyen felvételek célja a megdöbbentés vagy a szenzációhajhászás is lehet.

Többek között az állatkínzást ábrázoló felvételek és az olyan anyagok számítanak erőszakos tartalomnak, amelyekről nem állapítható meg egyértelműen, hogy a pedofília vagy a rasszizmus, uszító tartalom kategóriákba esnek-e.

A megsértett jogi norma

2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről (Ekertv.)

4/A. § (1)

4/A. § (1) A szolgáltató által közzétett – médiatartalomnak nem minősülő – olyan információ, amely súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása, csak az információt tartalmazó aloldalon az információ megjelenítése előtt közzétett, a kiskorúak lehetséges veszélyeztetéséről szóló tájékoztatást tartalmazó figyelmeztető jelzéssel, továbbá az aloldal forráskódjában szereplő olyan azonosítókkal tehető közzé, amelyek utalnak a tartalom kategóriájára, és amelyek szűrőszoftverek által felismerhetők.