Mik azok a hamis profilok?

Közzétéve: 2017. november 15.

Hamis profilt hoz létre egy közösségi oldalon az, aki nem a saját nevében, hanem valaki más személyiségével visszaélve vagy egy kitalált személy profiljával regisztrálja magát. Egy ilyen fiktív személyiség eszköz lehet például online behálózáshoz, hiszen kitalált tulajdonságaival könnyebben elnyerheti a gyanútlan áldozat bizalmát és homályba burkolhatja az elkövető kilétét. Ma akár 150 millió visszaélésekre alkalmas, hamis profil is létezhet az interneten. A nagy szolgáltatók aktívan küzdenek a jelenség ellen.

Hamis a profil vagy egy fiók, ha azzal valaki nem a hiteles személyazonosságát képviseli, hanem egy kitalált személyre vagy egy hírességre hivatkozik. Amikor például egy ismert énekest vagy színészt próbálunk megkeresni egy közösségi oldalon, láthatjuk, hogy több, első látásra az általunk keresett személyhez köthető profil is létezik, és nehezen eldönthető, hogy valójában melyik az eredeti.

Aki egy létező személy nevében regisztrál profilt a közösségi médiában, komoly jogkövetkezményekkel is számolhat, hiszen egy másik ember személyiségével él vissza, megsértve annak személyiségi jogait. Polgári jogi értelemben ez a becsülethez és jó hírnévhez való jog megsértését és a képmásával való visszaélést jelentheti. Az elkövetőt eltilthatják a további jogsértéstől és sérelemdíj megfizetésére is kötelezhetik. Büntetőjogi szankciókra is sor kerülhet, ha a hamis profilon keresztül bűncselekményt követtek el, például személyes adatokkal éltek vissza.

Amikor a hamis profil a behálózás (grooming) eszköze

A kitalált személyekre vonatkozó, hamis profilok létrehozói sokszor online behálózás céljából teremtenek maguknak egy virtuális személyiséget. Az online behálózás céljából alkotott hamis profilokkal a létrehozó elkövethet zaklatást, visszaélhet az áldozat személyes adataival, sőt, gyermekektől kicsalt szexuális felvételekkel a gyermekpornográfia bűncselekménye is megvalósulhat.

A Facebook szabályzata is tiltja a nem valós adatokkal létrehozott profilokat. Aki hamis profilba ütközik az oldalon, így jelentheti:

Instagramon is:

A Tumblr, a Twitter és a Snapchat is fogadja a visszaélésekkel kapcsolatos bejelentéseket: