Mire jó a kétszintű hitelesítés?

Közzétéve: 2017. november 15.

A kétfaktoros hitelesítés sokkal biztonságosabb, mint a pusztán jelszavas, és ma már szinte mindenhez be lehet állítani. Érdemes is, de vigyázat: kicsit lassabb így a belépés, és kell hozzá egy további eszköz, például a mobilunk is.

A többtényezős hitelesítés (multifactor authentication, MFA) azt jelenti, hogy egy felhasználó csak akkor kaphat hozzáférést bizonyos személyes adatokhoz, dokumentumokhoz, tartalmakhoz, ha többféle bizonyítékkal is igazolja személyazonosságát. Általában valami olyasmivel, amit csak ő tud (mint például egy jelszó), vagy olyasmivel, ami az övé (például valamilyen kártya, személyazonosító dokumentum), vagy ami kizárólag rá jellemző (mint valamilyen biometrikus azonosító, ujjlenyomat, retinamintázat).

A kétszintű hitelesítés (two-factor authentication, 2FA) értelemszerűen két összetevő kombinációját alkalmazza. Például amikor egy bankautomata a pénzfelvételhez a bankkártyát kéri (ami a miénk) és hozzá a PIN-kódot (amit csak mi tudunk), akkor kéttényezős hitelesítésre kerül sor.

Kétszintű hitelesítésre azok a platformok és eszközök is lehetőséget adnak, amelyekre a leggyakrabban bízzuk a személyes adatainkat online. Élhetünk vele a Google, a Facebook, az Instagram, a Snapchat és a hasonló szolgáltatások felületein, és beállíthatjuk a személyi számítógépünkön, mobilon, tableten, saját szerverünkön is, továbbá a legtöbb operációs rendszeren.

A hitelesítés második szintje vagy tényezője ilyenkor jellemzően a mobiltelefonunkhoz kapcsolódik. SMS-ben, instant üzenetben vagy a telefonra telepített kódgeneráló alkalmazással juthatunk hozzá az egyedi, másodlagos kódhoz, amelyet szintén meg kell adnunk a belépési felületen.

Bár a kétszintű megoldás sem kijátszhatatlan, beállításával fontos extra védvonalat építhetünk a személyes tartalmaink köré, jelentősen csökkentve az identitáslopás és a csalások esélyét. Aki a jelszavunkat fel is törné, a kétszintű hitelesítés miatt ettől még nem férhet hozzá az adatainkhoz.

Használatát határozottan ajánljuk. A beállítása általában nem nehéz, néhol többféle megoldás közül is választhatunk. Érdemes tudatában lenni annak, hogy a belépés így kicsit lassabb lesz majd, és a mobilunknak nálunk kell lennie, feltöltve, működőképesen.

***

Ebben a cikkben gyakorlati tanácsok és kis útmutató videók szerepelnek, melyeknek segítségével be tudjuk állítani a kétszintű hitelesítést a legtöbb eszközön és felületen: