Hogyan történik az online behálózás?

Közzétéve: 2017. november 15.

Néha nem lehetünk biztosak abban, hogy akivel az interneten kapcsolatba kerültünk, valóban az-e, akinek mondja magát. Az online behálózás azt jelenti, hogy egy ismeretlen, gyakran egy felnőtt próbál – magát valaki másnak, például tizenévesnek kiadva – egy gyerek vagy fiatal bizalmába férkőzni, információkat kicsalni tőle, majd valahogy visszaélni hatalmi helyzetével. Mindez különböző fokozatokra, stratégiákra épül, hogy az érzelmileg elhanyagolt, bizonytalan gyermeket mielőbb megnyissa az elkövető felé. A legkiszolgáltatottabbak azok a gyermekek, akik bizonytalan körülmények között, stabil, szerető családi háttér nélkül élnek

Amikor a gyerekek közösségi felületeken ismerkednek, akkor kitehetik magukat az online behálózás, becserkészés veszélyének is. Az esetek tanúsága szerint jellemzően egy magát kamasznak kiadó felnőtt próbál egy gyermek, fiatal bizalmába férkőzni, hogy személyes információkat csaljon ki tőle. A behálózó hatalmi helyzetbe kerül, amivel később visszaél. Követelhet pénzt, intim felvételeket, amelyeket ismét zsarolásra használhat, de személyes kapcsolatot, szexuális együttlétet is kezdeményezhet.

Ilyen helyzet – többek között – akkor alakulhat ki, amikor egy fiatal olyan személyt fogad el ismerőseként online, akivel valójában még soha nem találkozott, csak egy ismerős ismerősének látszik, vagy a profilja alapján rokonszenves, esetleg közös a hobbijuk, a kedvenc zenéjük.

„Még nem találkoztunk, de nagyon úgy érzem, hogy különleges lányra bukkantam!”

A behálózás különböző fokozatokon keresztül valósul meg, sokszor tudatos stratégiára épül, amelyhez jellegzetes gesztusok, mondatok tartoznak. A behálózó figyel arra, hogy a beszélgetéseik bizalmasak és titkosak legyenek („Nyugodtan mondd el a legféltettebb titkaidat. Nem árulom el senkinek.”), igyekszik az áldozatról minél több olyan személyes információt megtudni („Hol szoktál bulizni?”, „Melyik suliba jársz?”), amelyek később még a hasznára lehetnek. Miután a gyermek bizalmába férkőzött, sokszor fenyegetőzik például a birtokába jutott felvételekkel („Ciki lesz, ha posztolok rólad képeket!”).

Az online behálózás során könnyen visszaélhetnek az áldozat személyes adataival, képmásával, de a zaklatás vagy a gyermekpornográfia is megvalósulhat. Ezek mind szabadságvesztéssel járó bűncselekmények.

Kik a leginkább kiszolgáltatottak?

A potenciális áldozatok azok a fiatalok, akik kevésbé médiatudatosak, érzelmileg elhanyagoltabbak, akiknek az életéből hiányzik legalább egy biztos kötődést nyújtó személy, mint például az állami gondozásban élő vagy a problémás családi hátterű, veszélyeztetett gyerekek. Az online behálózók azt a szükségletet használják ki, hogy ezek a gyermekek fokozottabban igénylik az odafigyelést és a törődést. Gondoskodást, barátságot vagy szerelmet hazudnak az áldozatnak, aki cserébe fokozatosan bevonódik az őt egyre inkább kihasználó kapcsolatba.

Bárki keveredik is ilyen bűnöző hálójába, ne szégyelljen segítséget kérni. Az elkövetővel folytatott csevegéseket, tőle kapott képeket érdemes elmenteni, hogy minden fontos információ a nyomozó hatóság rendelkezésére álljon. Mi magunk is sokat tehetünk az online biztonságunk érdekében, ha a közösségi oldalunkhoz való hozzáférést az alkalmazás biztonsági beállításaival korlátozzuk az idegenek előtt. A posztjainkat, képeinket is csak az ismerőseink számára tegyük láthatóvá, idegeneket lehetőleg zárjunk ki online kapcsolatainkból.

***

Itt még részletesebb leírás olvasható az online behálózásról: