Miért kockázatos a szexting?

Közzétéve: 2017. november 15.

Szextingre akkor kerül sor, ha valaki saját magáról készített erotikus képet, videót vagy nyíltan szexuális tartalmú szöveges üzenetet küld ismerősének mobilon vagy az interneten keresztül. Könnyen megvalósítható és veszélyes jelenség, hiszen a küldő a meztelen képek sorsát a címzett kezébe adja. A visszaélések is hamar egymásra épülhetnek a méltóság sérelmétől a zaklatásig.

A szexting (eredetileg szex + texting, vagyis szexuális tartalmú sms-küldés) egy felhasználó által saját magáról készített szexuális tartalmú, provokatív, meztelen vagy félmeztelen képek, videók vagy szexuális felhívást tartalmazó üzenetek továbbítását jelenti, mobilhálózaton vagy az interneten. A képet küldő személy talán bele sem gondol a kockázatokba: pillanatok alatt bárkivel, akár a tágabb nyilvánossággal is megosztható a felvétel. Bár a küldő személy önként készítette és küldte el a képet, ahhoz viszont nem járult hozzá, hogy felhasználják, továbbítsák, megosszák a felvételt, például közzétegyék egy Facebookcsoport-beszélgetésben.

Ezekkel az intim felvételekkel nagyon könnyű visszaélni. Súlyosan sérül a küldő személy emberi méltósághoz való joga és a képmáshoz való joga, a képet mint különleges adatot nyilvánosságra hozó személy elkövetheti a személyes adattal való visszaélés vagy akár a gyermekpornográfia bűncselekményét is. A szexting következtében nyilvánosságot nyert fotók egy későbbi online megfélemlítés, zaklatás alapját is adhatják, sőt a készítő-szereplő akár folyamatos zsarolásához is felhasználhatóak. Így épülhetnek egymásra a visszaélések az enyhébbtől a legsúlyosabb sérelmekig.

A legegyszerűbben természetesen úgy védhetjük meg magunkat, ha tisztában vagyunk a szexting veszélyeivel, és egyáltalán nem küldünk ilyen jellegű felvételeket.

***

Az alkalmazásfejlesztők közben keresik a formáit a megoszthatatlanná, védetté tett intim tartalmak rögzítésének is: