A Kalózpárt új szerzői jogot akar

Közzétéve: 2012. október 3.

Az észak-rajna-vesztfáliai kalózpárt új szerzői jogi törvénytervezettel állt elő. Lehetővé kívánja tenni, hogy illegális művekről legális másolatok készülhessenek, és hogy e-könyveket tovább lehessen értékesíteni. A tervezet megalkotói hangsúlyozzák azonban, hogy nem akarják megszüntetni a szerzői jogot. A törvénytervezet merész és számos kényes kérdést vet fel. 

A hatályos szerzői jogi törvény bázisán 92 oldal terjedelemben dolgozták ki a – szerintük korszerű – szerzői jogi törvénytervet. Néhány paragrafust a hatályos törvényből maradéktalanul törölnének. A törvénymódosítás szükségességét az alkotók érdekeivel magyarázták. Az szeretnék, ha szellemi termékeiket maguk az alkotók értékesítenék, és ezzel nagyobb ellenőrzést kapnának műveik felett. Németországban ugyanis a szerzői jogok többnyire teljesen a kiadók tulajdonába mennek át. A „kalózok” többek között valamely szellemi termék felhasználási jogát 20 évben korlátoznák. Ezen idő letelte után a kiadótól visszaszállna a jog a szerzőre. Azután neki jogában állna új szerződést kötni, vagy szellemi termékét szabad felhasználásúnak nyilvánítani. A kalózok ezzel a rendelkezéssel azt is meg szeretnék szüntetni, hogy egyes művek elárvátlanodjanak. Jelenleg ugyanis szerintük sok olyan mű van, elsősorban könyvek, amelyek esetében nem ismert a jog birtokosa, ezért azokat nem lehet felhasználni, így gyakorlatilag eltűnnek a nagyközönség számára.

 

A törvénytervezet néhány pontja várhatóan kicsapja a biztosítékot. Ilyen pl. az a paragrafus, miszerint a magán másolatok akkor is illegálisnak minősüljenek, ha a másolt mű eredetileg illegális volt. Az internetes csereoldalakat is szeretnék megszabadítani a kriminalizáltság állapotából. A kalózok úgy gondolják, a tapasztalat nem támasztja alá, hogy ezek a portálok a művek eladására negatívan hatnának. A zene- és a filmipar képviselői persze erről egészen máshogy vélekednek. Számos paragrafust azért módosítanának a kalózpárt tartományi képviselői, hogy mentesítsék a nevelő- és oktatási intézményeket – a bölcsödétől az egyetemig – a szerzői jogdíjak megfizetésének kötelezettsége alól. Jelenleg pl. az óvodáknak is meg kell venniük a licencet, ha kottát akarnak másolni. Azt is szeretnék elérni, hogy a letöltött e-könyveket és mp3 fájlokat akkor is tovább lehessen értékesíteni, ha azok fizikailag nincsenek valakinek a birtokában, csak elektronikus formában. A kalózpárt szükségtelen korlátozásnak minősíti a „fizikai” és a „nem fizikai” értelemben birtokolt szellemi termékek, művek közötti különbségtételt.

 

Ez az ötlet persze ütközik a szolgáltatók, mint pl. az Apple vagy az Amazon gyakorlatával. Náluk ugyanis az általános felhasználási feltételek között az szerepel, hogy az e-könyvek és az audiofájlok tulajdonát nem szerzi meg a vásárló, hanem csak egy egyszerű, nem átruházható, személyes használati jogot kap. Ezeknek a jogoknak a továbbértékesítése nem megengedett. Más a helyzet az olyan szoftverek esetében, amelyek letöltés révén kerültek a felhasználóhoz. Nemrég döntött ugyanis arról az Európai Bíróság, hogy aki az általa letöltött szoftvert törli számítógépéről, annak joga van a licencet továbbértékesíteni. A szoftvergyártók joga ugyanis az első eladással megszűnik. A kalózpárt arra kényszerítené a legnagyobb konszerneket, hogy változtassák meg üzleti modelljüket. A reakciók igen vegyesek a tervezettel szemben.