Blogbejegyzés
Médiajog
2013. február 20. 09:14

Művészek kritizálják a Google új képkeresőjét

A jövőben a Google a képkereső szolgáltatásában a fotóknak nemcsak a miniatűr változatát kívánja megmutatni, hanem a nagy formátumát is. Művészek és fotósok tiltakoznak a változtatás ellen. Az új szolgáltatás egyelőre csak az angol nyelvű verzióban érhető el.

„Védd meg a képedet!” – áll az internetes tiltakozó oldal logójában, amellyel német művészek tiltakoznak a Google-kereső ellen. A tiltakozók szerint a Google nem veszi figyelembe a szerzői jogot és lábbal tapossa a művészi alkotásokat. A széleskörű felháborodás olyan mértékeket öltött, hogy az is felmerült, ha szükséges, bíróság elé is hajlandók vinni panaszukat.

Az elégedetlenség oka az, hogy a Google a képtalálatokat nagyobb felbontásban kívánja megmutatni az eredménylistában. Eddig a Google-kereső csak kis formátumban tette elérhetővé a keresett képeket és fotókat. A jövőben azonban, ha a felhasználó a találati listában ráklikkel a képre, akkor a kép a Google-kereső oldalán fog megjelenni teljes felbontásban, egy oszlopban pedig kiegészítő információk jelennek majd meg, mint például a kép pixelszáma. Vagyis a Google új szolgáltatása a képeket nem az eredeti weboldalon, hanem a találatra történő kattintással azonnal a saját oldalán jeleníti meg.

A Google egyik képviselője azt nyilatkozta, hogy a képek így gyorsabban és szebb megjelenésben, megbízhatóbban lesznek elérhetők, és egyszerűbb lesz a képeket egymás után megtekinteni, a képekkel kapcsolatos információkat pedig több helyen megadják. A találatok mellett ott szerepel majd a forrás és az is, hogy a képek a szerezői jog hatálya alá eshetnek.

A weboldal-üzemeltető művészek viszont nem akarnak a Google ingyenes „képbeszállítói” lenni. Attól tartanak ugyanis, hogy a jövőben kevesebben látogatnak a képet tartalmazó eredeti weboldalra, emiatt csökkennek a reklámbevételeik. A Google vitatja ezt, mert szerinte vizsgálatok bizonyítják, hogy – éppen ellenkezőleg – több felhasználó keresi fel a képeket publikáló weboldalakat. A művészek, fotósok, grafikusok stb. viszont úgy érzik, hogy egy kereső-oldaltól elvárható, hogy az a felhasználókat elvezesse a tartalmat szolgáltató oldalra, és ehelyett ne sajátítsa ki magát a tartalmat.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink