Kiadvány
Médiajog
2013. december 19. 13:55

David Croteau – William Hoynes: A média mint üzlet. Nagyvállalati média és közérdek

A médiapiac működéséről és annak a közérdekre gyakorolt hatásáról nemigen születnek magyarországi elemzések. A média gazdasági szempontjainak és a demokratikus nyilvánosság működésének egymáshoz való viszonya, esetleges ütközései ettől függetlenül is időről időre felbukkannak a közbeszédben, de mélyreható vizsgálatuk ez idáig elmaradt.

Ha tudományos igényű magyar szakirodalom nincs, érdemes a meglévő külföldi forrásokhoz fordulni, annál is inkább, mert a médiapiac logikája a nyugati civilizáció országaiban általában azonos vagy legalábbis nagyban hasonló; a meghatározó szereplők mindenhol ugyanazon, vagy ugyanolyan elv szerint működő óriási nemzetközi vállalatok. David Croteau és William Hoynes könyve a média üzleti működésének alapjait vázolja fel. Az elemzés az Egyesült Államokra fókuszál, de tanulságai Európában is megszívlelendők.

Nagy érdeme a kötetnek, hogy a hosszas elméleti elemzések helyett gyakorlati példák és jól áttekinthető táblázatok tömkelegén keresztül mutatja be a médiapiac gazdasági működését, a közérdek képviseletének oly mértékű elhalványulását, ami az USA médiapiacát arra készteti, hogy már retorikai szinten se merüljön fel benne a demokratikus nyilvánosság szolgálata. A kérdés nem az, hogy a kötetben is egymással versengő modellek közül melyik – a piaci vagy a nyilvánosságot hangsúlyozó – kerül ki győztesen, hanem, hogy miként lehet közöttük megfelelő egyensúlyt találni, és hogyan lehet ezen egyensúly tiszteletben tartására kötelezni a médiapiac szereplőit, valamint a szabályok betartása felett őrködő államot.

A kiadvány a kiadó honlapján is megvásárolható.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink