Blogbejegyzés
Médiajog
2014. március 14. 13:29

Az Európai Bizottság létrehozta az Audiovizuális Médiaszabályozó-hatóságok Európai Csoportját

Az Európai Bizottság (Bizottság) 2014. február 3-án jelentette be , hogy létrejött az Audiovizuális Médiaszabályozó-hatóságok Európai Csoportja, mely egyrészről tanácsadó funkciót tölt be a Bizottság mellett, másrészről segíti annak munkáját. A létrehozott csoportban a tagállami médiaszabályozó-hatóságokat fő tisztségviselőik képviselik.

A csoport bizottsági szintű létrehozásának ötlete több mint tíz évvel ezelőttre nyúlik vissza. Akkor az európai audiovizuális szabályozási politika jövőjéről szóló bizottsági közlemény (3.8. pont) vetette fel egy ilyen csoport létrehozását. 2003-ban az indok az volt, hogy noha a TVWF irányelv által létrehozott Kapcsolattartó Bizottság munkája bevált, szükség lenne a tagállami hatóságokat a bizottsági munkába még jobban bevonni, integrálni.

A tagállamok megosztottak voltak a kérdésben, hiszen egyesek az intézményrendszer uniós szintű megkettőződését látták egy ilyen testület felállításában, így végül nem került sor erre a lépésre. A minta valószínűleg a hírközlési szabályozásból jött, ahol egy hasonló csoport került létrehozásra (European Regulators Group for electronic communications networks and services) még a 2002-es hírközlési csomag részeként, melyet 2009-ben a hírközlési reform részeként aztán felváltott a BEREC.

Hogy mégis megvalósult egy évtized után ez a terv, az a médiapolitika területén 2007 óta különös aktivitást mutató bizottsági munka eredménye. A Neelie Kroes által felkért szakértői bizottság jelentésében javasolta, hogy a Bizottság hozza létre a médiaszabályozó-hatóságok európai hálózatát uniós szinten a jó gyakorlatok és ’minőségi szabványok’ felállítása végett (Szakértői jelentés 6. ajánlása).

A szakértői jelentés hivatkozott ajánlása azonban a tagállamok hatóságainak jogállásával szemben is megfogalmaz követelményeket, nevezetesen: azok legyenek függetlenek, a kinevezések legyenek átláthatóak, és az intézményrendszeren belül valósuljon meg fékek és egyensúlyok rendszere.

A szakértői bizottság elképzeléseinek jogi megvalósíthatóságát vizsgáló CMPF javaslataiból számunkra az derült ki, hogy az európai médiapolitikában felmerült, a médiaszabadság és – pluralizmus kérdésével kapcsolatban problémák kezelését – ideértve a médiaszabályozó-hatóságok jogállásával kapcsolatos kérdést is – az AVMS irányelv reformján keresztül kívánja véghezvinni a Bizottság. A most létrehozott csoport valódi feladatát az említett, 2015-ben tervezett reform végrehajtásában látjuk, hiszen a tagállami tapasztalatok, gyakorlatok megosztása leginkább az EPRA keretein belül folyik. A Bizottság tehát intézményei útján szeretné a tagállamok egyetértését elnyerni az uniós szintű reformok megvalósításához.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink