Közös jogkezelés az audiovizuális médiában

A dokumentum letöltése (pdf)

Közzétéve: 2014. április 8.

Közös jogkezelés az audiovizuális médiában cikktestbe

A Grad-Gyenge Anikó és Sarkady Ildikó szerzőpáros által jegyzett átfogó munka beleillik a közös jogkezelési tanulmányok ismert sorába, de meg is haladja azokat. A kötet friss és részletes képet ad a vizsgált témáról, ami különösen nehéz feladat, hiszen a bírói gyakorlat, és uniós soft law folyamatos és gyors változásokon ment keresztül az utóbbi néhány évben is.

A kiadvány külön értéke, hogy minden korábbi tanulmánynál jobban elmélyed a szerzői jog és a közös jogkezelés elméleti gazdasági összefüggéseiben. A most megjelent tanulmány  kapcsolódik a szerzők korábbi, a szerzői jogi és a média jogi szabályozást tárgyaló A média értéklánc szerzői jogi vonatkozásai című munkájához is.

Az értekezés nem ad és nem is adhat megoldást a vizsgált terület folyamatosan nyitva álló kérdéseire. Tudományosan nem igazolható, egyedül értékválasztás alapján utasítható, vagy fogadható el, illetve tekinthető a közös jogkezelés akár univerzális gyógyszernek is.

A kötet érdeme, hogy a magyar közös jogkezelés történetét részletesen bemutatja, miközben a legújabb Európai Uniós fejleményekről is elemzést nyújt az olvasónak.