Blogbejegyzés
Médiajog
2014. augusztus 27. 14:09

Gondold újra, troll!

Ahogy Ricky Gervais brit humorista is megjegyezte Twitteren: „Bárcsak a trollok megkérnék az anyukájukat, hogy még elküldés előtt olvassák el a gyalázkodásaikat!” Lehet, hogy a megoldás valóban ilyesmiben rejlik?

A cyber-bullying vagy online zaklatás jelensége rengeteg embert érint világszerte. A közösségi oldalak folyamatosan dolgoznak azon, hogy olyan mechanizmusokat építsenek be felületeikbe, melyek megkönnyítik a zaklatás elkövetőinek szankcionálását – ám megoldásaik koránt sem kielégítőek. Lehetőség van ugyan a zaklató blokkolása, de erre már csak az esemény után kerül sor, így a kárt nem előzi meg. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a trollok ilyenkor más áldozatot keresnek, esetleg új fiókot nyitnak, hogy tovább folytassák áldozatuk gyötrését.

Nemrég azonban egy 13 éves lány előállt egy ötlettel, ami a zaklatás mértékét jelentősen csökkentheti. Trisha Prabhu, a 15. Google Science Fair döntőse úgy gondolja, hogy a leendő troll lelkiismeretére alapozva ki lehetne küszöbölni a zaklató kommentek jelentős részének megjelenését. A hipotézise azon alapul, hogy a tinédzserek között igen elterjedt cyber-bullying elkövetői gyakorta nem gondolják át szavaik következményeit, s a pillanat hevében okoznak jelentős fájdalmat célpontjaiknak. Az online zaklatás hatásai pedig nem kevésbé súlyosak, mint az élőben történőé: félelmet, alacsony önértékelést, rossz teljesítményt okozhat, s depresszióhoz vagy akár öngyilkossághoz is vezethet.

Internet Troll

Trisha kísérlete a következőképpen zajlott: készített egy Baseline nevű programot, mely bántó üzeneteket mutatva azt kérdezte a kísérletben részt vevő fiataloktól, hogy posztolnák-e azokat közösségi média oldalakon. Majd egy másik program, a Rethink segítségével ugyanezt tette, de pozitív válasz esetén ez a figyelmeztetés jelent meg: „Ez az üzenet bántó lehet mások számára. Biztos vagy benne, hogy el szeretnéd küldeni?” Ezzel egy második lehetőséget kaptak a válaszadók, hogy átgondolják tettük lehetséges következményeit. Az eredmények összehasonlítása pedig azt mutatta, hogy a fiatalok 93,43%-a meggondolta magát a Rethink program mellett.

A koncepció tehát meglepően egyszerű, és meglepően ígéretesnek tűnik. Természetesen 100%-os eredményhez alighanem ez sem vezethet – az online trollok egy része explicit módon örömét leli mások kínzásában. Azonban valóban sokan vannak abban a hiszemben, hogy a társadalom szabályai az online térben fel vannak függesztve, vagy „viccesnek” szánják üzenetüket, esetleg egyszerűen nem gondolnak bele, hogy milyen érzést kelthetnek szavaik. Ezekben az esetekben pedig a Rethink igazán nagy előrelépést hozhat.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink