Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2014. november 19. 15:48

Az Anonymous hadba szállt a Ku Klux Klán ellen

2014. november 16-án, 9:11:47-kor a következő üzenet jelent meg a Ku Klux Klán Twitterén: „Számítanotok kellett volna ránk. Az #OpKKK továbbra is sikeres. A szabadság győzedelmeskedni fog.” Az üzenet mögött az Anonymous nevű aktivista és hacker csoport áll, akik cyber-támadások segítségével betörtek már többek között a Szcientológia egyház és az FBI honlapjára is, valamint szabotáltak egy gyermekpornográfia-hálózatot.

Most a Ku Klux Klán van soron, miután a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet halálos fenyegetést tartalmazó röpcédulákat terjesztett Fergusonban, ahol tömegek tüntetnek a Michael Brown fegyvertelen, fekete kamasz lelövésével vádolt rendőr tárgyalására várva. A Klán röpcédulája szerint a tüntetések veszélyeztetik St. Louis békeszerető polgárait és a rendőri erőket, s kijelenti, hogy nem riadnak vissza a halálos erő alkalmazásától a közösség, a tulajdon és a zavartalan élet védelmében. A hagyományosan rasszista világnézetű Klán ugyan azt hangoztatja a Twitteren, hogy nem támogatnak semmiféle erőszakos megnyilvánulást, a fenti röpcédula nem ezt mutatja.

Az Anonymous, amely támogatja a tüntetést, erre válaszul elindította az Operation KKK-t, mely a Twitteren #OpKKK és #HoodsOff (le a csuklyákkal) hashtag alatt fut, s célja a klántagok identitásának felfedése, az általuk feltöltött anyagok törlése az internetről, valamint a KKK-t népszerűsítő oldalak bezárása. A Klán Twitteren azt hangoztatta, hogy nem tart ezektől a „képernyő mögött rejtőző alantas fickóktól”, mivel azok úgysem fognak semmit tenni.

Tévedtek. Az Anonymous átvette a KKK Twitter fiókjának irányítását, az avatárt kicserélték az Anonymous logójára, s megjelentettek egy nyilatkozatot szándékaikról. A privát üzenetek átvizsgálása során rengeteg adathoz jutottak a KKK tagjainak identitását illetően, de a nyilatkozat szerint még folynak a belső viták arról, hogy mindebből mit hozzanak nyilvánosságra, hiszen el akarják kerülni a lehetséges igaztalan vádakat. Kiemelten beszélnek a szabadságról alkotott fogalmukról is: az Anonymous mindig is a szabadság védelmezőjeként lépett fel, mivel azonban a KKK kezeihez „ezrek vére tapad”, innentől az ő szólásszabadságukat nem ismerik el.

Végső fricskaként még egy giccses egyszarvú képét is megosztották a Klán közösségi oldalán.

Az Anonymous egy újfajta ellenállási lehetőséget képvisel: az elektronikus polgári engedetlenséget (Electronic Civil Disobedience), amely digitalizálódó világunkban igen hatékony eszköznek bizonyul. A mozgalom többek között az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadásokat (DDoS, Distributed Denial of Service) alkalmaz, melyekkel túlterhelik az ellenfeleik által üzemeltetett honlapokat.

A digitális világ által kitermelt, egyre inkább online adatgyűjtésre alapuló üzleti modellek, s az e módszereket kihasználó cégek és kormányok kontrolláló tevékenysége mellett tehát megjelentek az Anonymous jellegű csoportok is, melyek anarchista módszerekkel küzdenek hol jogos, hol megkérdőjelezhető moralitású céljaik elérése érdekében. Célpontjaik honlapjainak és közösségi média fiókjainak feltörése hatékony mód működésük ellehetetlenítésére, s a nyilvánosság figyelmét is hamar felkelti. Hogy ezeknek a támadásoknak lesznek-e hosszú távú következményei, még nem tudni – ám az Anonymous elkötelezettnek tűnik az ügy mellett, s mivel már egy kifejezetten őket célzó, erőszakra izgató üzenet is napvilágot látott a klán vezetője, Frank Ancona részéről, nem valószínű, hogy a közeljövőben feladnák a KKK móresre tanítására irányuló terveiket.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink