Kiadvány
Médiajog
2014. december 16. 16:11

A személyiség és a média a polgári és a büntetőjogban

Csehi Zoltán, Koltay András és Navratyil Zoltán szerkesztésében jelent meg intézetünk legújabb kiadványa, A személyiség és a média a polgári és a büntetőjogban címmel. A kötet szerzői hosszú évek tapasztalatával rendelkező, a hazai jogi felsőoktatásban is kiemelkedő jogászok, kutatók, akik a személyiség és a média kapcsolatát tűzték ki vizsgálatuk céljául, különös tekintettel az új Polgári és Büntető Törvénykönyvekre.

A személyiség és a média a polgári és a büntetőjogban

A kötet célja, hogy a személyiség védelme és a média szövevényes kapcsolatrendszerében egyfajta Ariadné-fonálként megpróbáljon utat mutatni egy-egy fontosabb kérdésben. A fonál első állomása, a kiindulópont, amely a jog számára egy megragadhatatlan érték: a személyiség.

Innen indulva számos izgalmas, elgondolkodtató, különböző nézőpontot felvillantó tanulmány szerepel a kötetben, és tekintettel arra, hogy a szólás szabadságáról van szó, az olvasó által akár vitatható álláspontok segítenek eloszlatni azt az illúziót, hogy a személyiségnek és a személyiségi jogoknak létezik egysíkú dimenziója.

A kötet a személyiségvédelem körében egységes koncepció alapján felöleli a téma polgári jogi és büntetőjogi vonatkozásait, bemutatva a régi és az új Polgári Törvénykönyv, valamint az új Büntető Törvénykönyv dogmatikai alapvetéseit és az ide vágó hazai bírói gyakorlatot. Mindennek során a tanulmányok nem nélkülözik a komparatív szemlélet érvényre juttatását, így tárgyalásra kerülnek az egyes európai államok megoldásai valamint a releváns strabourgi bírói gyakorlat is.

A kötet foglalkozik egyebek mellett a Polgári Törvénykönyvben nevesített személyiségi jogok értelmezésével a szólásszabadság tükrében, a személyiségi jogok sérelmének polgári jogi jogkövetkezményeivel és eljárásjogi aspektusaival, valamint a szólásszabadság büntető anyagi joggal való összefüggéseivel is.

A kötet a kiadó honlapján keresztül is megvásárolható.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink