Kiadvány
Médiajog
2015. március 31. 16:10
James Curran, Jean Seaton

Hatalom felelősség nélkül

Hatalom felelősség nélkül címmel jelent meg médiatudományi sorozatunk legújabb kötete, amely ezúttal az angolszász médiajog és sajtószabályozás útvesztőiben kalauzolja el az olvasót.

Hatalom felelősség nélkül címmel jelent meg médiatudományi sorozatunk legújabb kötete, amely ezúttal az angolszász médiajog és sajtószabályozás útvesztőiben kalauzolja el az olvasót.

James Curran és Jean Seaton könyve a kommunikáció- és médiatudomány egyik alapolvasmánya, amely a brit sajtó, a műsorszolgáltatás és az internet történetét veszi górcső alá; a korlátok vagy legalábbis a felelősség(érzet) nélküli hatalmat, így a tömegkommunikációs alrendszer professzionális intézményeit, a nyilvánosság struktúráját, a nyomtatott és az elektronikus sajtó egyes szereplőit.

A szerzőpáros egy új, eddig kevéssé alkalmazott optikán keresztül vizsgálja a sajtórendszer jellemzőit, ugyanis megtöri a korábbi gyakorlatot, amelynek keretében a szakirodalom a sajtószabadság értelmezésekor szinte kizárólag a sajtó állami irányítására, felügyeletére, illetve annak hiányára fókuszált. A könyv legfőbb értéke, hogy a sajtót fenyegető kormányzati ellenőrzés mellett más társadalmi alrendszerek, a gazdasági érdekek, a tulajdonosi szempontok, továbbá a politikai szféra informális befolyásolási potenciálját is számításba veszi. Curran és Seaton a média jelenlegi helyzetének megértéséhez visszanyúl a kezdetekhez, mert hisz abban, hogy a múlt megértése nélkül nem lehet kellő érzékenységgel szemlélni a jelent.

Ahogy a média világa is teljesen átalakult a kötet első kiadása óta, az elmúlt több mint három évtizedben a szerzők is folyamatosan bővítették és átdolgozták művüket, amely most először jelenik meg magyarul.

A kötet a kiadó honlapján is megvásárolható.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink