Blogbejegyzés
Kárpát-medencei médiakutatás
2016. május 25. 13:41

Leváltják a szerkesztőket a vajdasági köztelevíziónál

A Vajdasági Rádió és Televízióban már szinte minden szerkesztői posztot megbízott vezetők irányítanak. A leváltásokat tartalmazó munkaügyi végzéseket az elmúlt napokban a folyosón osztogatták – állítja a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete. A Danas napilap arról írt, hogy a VRTV szerb csatornájának minden szerkesztőjét leváltották, s erről előző este telefonon értesítették őket.

VRTV épülete

A VRTV épülete Újvidéken, Fotó: Magyar Szó, Ótos András

A későbbiekben kiderült: hét szerkesztő kapott új munkahelyi beosztást, a leginkább a tájékoztató jellegű rovatok szerkesztőiről van szó, azonban sejthető, hogy a tisztogatásnak még nincs vége, további személycserék várhatóak.

Már az is nagy port vert fel, hogy közvetlenül a választások után alaposan átalakították az igazgatóbizottság összetételét, majd meglehetősen furcsa indoklással leváltották Slobodan Arežinát, a közszolgálati médium műsorigazgatóját. A bizottság a döntését azzal indokolta, hogy csökkent a televízió nézettsége az elmúlt időszakban, de kifogásolták azt is, hogy a műsorigazgató nem adta át a 2016-ra vonatkozó műsorkészítési és műsorsugárzási tervet, amely a testület szerint a műsorgyártás egyik alapját, fontos dokumentumát jelenti. A leváltott műsorigazgató értetlenül áll a döntés, és nem utolsósorban az indoklás előtt, mondván, hogy egyértelműen politikai nyomásgyakorlás áll a háttérben. A felhozott vádak kapcsán elmondta, hogy hároméves megbízatása alatt a vajdasági tévé rekordnézettséget könyvelhetett el minden felmérési kritérium alapján. Negatív változást csupán az Avala adótornyának kikapcsolása jelentett, ami ideiglenes zavart okozott: a nézők egyszerűen nem találták a megszokott helyen a csatornát, de az utóbbi időben ezt a gondot is sikerült orvosolni. A hiányolt tervezet pedig egyszerűen nem tartozik a munkakörébe, azt a televízió egészen más szolgálatai készítik.

Az elmúlt napok eseményei tovább fokozzák a gyanút, hogy politikai indíttatású tisztogatásról lehet szó. A szerkesztők és újságírók nyílt levélben fordultak a nyilvánossághoz, melyben aláhúzzák: meg szeretnék őrizni azt a légkört, amelyben politikai nyomásgyakorlás nélkül végezhetik munkájukat. Az újságíró-szervezetek hevesen reagáltak a leváltások tegnapi hírére. Öt szervezet felszólította az illetékes nemzetközi szervezeteket, hogy mielőbb reagáljanak a VRTV-ben beállt helyzetre. Meggyőződésük, hogy politikai befolyás és a közmédia kisajátítása áll a történtek hátterében. A közös nyilatkozat aláírói szerint a legújabb történések kísértetiesen emlékeztetnek a kilencvenes évek elejére, amikor az akkori Újvidéki Rádió és Televízióból több száz tekintélyes szerkesztőt és műsorvezetőt bocsátottak el, küldtek kényszerszabadságra vagy marginalizáltak azért, mert nem voltak hajlandók a miloševići rezsimet szolgálni.

A Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) kiadott közleményében elfogadhatatlannak tartja a szerkesztők tömeges leváltását, különösen azért, mert a végzésekhez semmilyen magyarázatot sem fűztek, nem indokolták meg a döntéseket, nem értékelték eddigi munkájukat sem. Az UNS elvárja a VRTV új vezetőségétől, hogy megfelelő értékelést, indoklást adjon a leváltásokkal kapcsolatban. Figyelembe kell venniük a VRTV műsortanácsának álláspontját is, mely szerint valamennyien megfelelően, a programcélok szerint végezték munkájukat.

Ugyanakkor Aleksandar Vučić kormányfő cáfolta ezeket az állításokat az állításokat és elvetette a vádakat, hogy a Vajdasági Rádió és Televízió szerkesztőit politikai indíttatásból váltották le. Kijelentette, hogy minden a törvényekkel összhangban történt, a VRTV igazgatóbizottságának döntései mentén. „Minden tiszta, a politikum semmilyen formában nem avatkozott a folyamatokba. Egyébként is, mindennél sokkal jobban érdekel, hogy vajon mikor kezdődik meg az ésszerűsítés, mind a VRTV-ben, mind a Szerbiai Rádió és Televízióban, hogy ne kelljen további állami pénzeket költenünk.” - mondta Vučić.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink