Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2016. augusztus 17. 16:10

A Willkommenskultur és a média – Német tájékoztatás a migránsválságról

A Media School Hamburg készülő tanulmányában azt vizsgálja, hogyan számoltak be a német médiumok a migránsválságról. Úgy tűnik, Angela Merkel „Wir schaffen das”-ja (Megcsináljuk!/Megbírkózunk a nehézségekkel!) mély nyomokat hagyott. A hamburgi Média Iskola projektcsapata (Michael Haller vezetésével) több, mint 34.000 sajtóközleményt értékelt ki, annak megállapítása céljából, hogyan tudósított a német média 2009 és 2015 között a menekültpolitikáról. A tanulmány az idei év őszén készül el, de bizonyos eredmények már rendelkezésre állnak.

Willkommenskultur

A médiumok 2009-től magukévá tették a politika által bevezetett Willkommenskultur-narratívát. 2015 elejéig a tájékoztató anyagokban (nem a kommentárokban) az a gondolat vált mérvadóvá, hogy Németország tanult a múltjából, miután a többi európai ország az olaszországi menekültprobléma és a görög válság kezelése miatt önző országnak bélyegezte, és most példás módon embereket fogad be.

A menekültek növekvő áradatával a témáról szóló közlemények száma robbanásszerűen növekedett. A 2015-ös év tekintetében 19.000 közleményt számoltak össze, 4.000-rel többet, mint a megelőző hat évben együttvéve. A közlemények 82%-a a migránstematikához pozitívan viszonyult, 12%-a semleges módon számolt be, 6%-a problematikusnak ítélte a migránspolitikát. A legbefolyásosabb médiumok sajátjukká tették a kancellár-asszony elhíresült mottóját („Wir schaffen das!”).

Túl azon a kérdésen, hogy az újságírás ezzel megőrizte-e kritikus megfigyelő szerepét, Haller szerint ez a magatartás kívánatos hatásokat is eredményezett: Az, hogy sok városban emberek, csoportok egy olyan Willkommenskulurt éltettek, amely az áradattal való megbirkózásban segített, feltehetőleg összefügg a tájékoztatás ezen tendenciájával.

A Willkommenskultur diszkurzív csúcspontját 2015 szeptemberében, az idegenellenes tüntetések és a salzhemmendorfi menekültszállás felgyújtása után érte el, hogy aztán a határellenőrzés fogalmának adja át fokozatosan a helyét.

A hangadó médiumok kétharmada nem vette figyelembe, hogy a migránsok nagyszámú befogadása és a nyitott határok politikája a társadalmat új nehézségek elé állítja. A beszámolóknak csak egyharmada nézett szembe 2015 szeptemberétől a problémákkal. Ezzel párhuzamosan a lakosság hozzáállása is változott. A „Tagesschau”-ra (a német közszolgálati tv hírműsora) különösen jellemző volt, hogy a témát szinte csak absztrakt módon, a berlini politikai diskurzusnak megfelelően tárgyalta.

Csak 2015 őszén kezdtek a helyi problémákról szóló beszámolók megszaporodni. A tájékoztatás nem tükrözte a lakosság tapasztalatát, és ezzel 2015 végére a média vesztett hitelességéből. A Willkommenkultur konszenzusos fogalma az egyet nem értés fogalmává változott.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink