Kiadvány
Médiajog
2018. február 19. 11:38

Sajtószabadság és médiajog a 21. század elején 3.

Megjelent Koltay András és Török Bernát szerkesztésében a Sajtószabadság és médiajog a 21. század elején 3. című kötet. A sorozat harmadik kötete szintén a hazai és európai médiajog aktuális kérdéseit vizsgálja, a médiaszabályozás és a szólásszabadság 21. századi fejleményeire és új kihívásaira koncentrálva.

Borító: Sajtószabadság és médiajog a 21. század elején 3.Ez a könyv már a harmadik ezen a címen, és a hatodik a sorban azon kötetek közül, melyek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának Médiatudományi Intézete és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Médiatudományi Kutatócsoportja együttműködésében jöttek létre.

Bizonyos értelemben folytatása tehát hasonló címmel megjelent elődeinek, ugyanakkor önálló és új, szerteágazó témákat feldolgozó tanulmányokat gyűjt össze.

A szerkesztők szándéka ezúttal is az volt, hogy a tanulmányok e gyűjteménye ezzel a sokféleséggel járuljon hozzá közös európai vitáinkhoz, amelyeket a médiaszabályozás és a szólásszabadság kérdései felől folytatunk.

A tanulmányok egy-egy probléma – a változások közepette olykor gyorsan életlenné váló – pillanatképét rögzítik, de a cikkek érvelését alátámasztó elméleti alapvetések és mélyreható elemzések meggyőződésünk szerint hosszabb távon is útmutatóul szolgálhatnak egy-egy kérdésben.

A szólásszabadság és a médiaszabályozás vitái jellegüknél fogva talán nem is lezárhatók, fundamentumainak hosszú távon érvényes azonosítása is időigényes és fáradságos feladat.

Az 1989-es rendszerváltozás óta eltelt negyedszázad összességében, történelmi távlatban nem hosszú idő, amely nem elegendő arra, hogy a magyar jogi kultúra sok évtizedes lemaradást dolgozzon le, ráadásul egy olyan korban, amikor a médiavilág korábbi alapvetései világszerte rendkívüli gyorsasággal kérdőjeleződnek meg, illetve változnak.

Ebben az időszakban ugyan számos tekintetben előre léptünk az alkotmányos sajtószabadság alapjainak és részleteinek kidolgozása terén, de maradt még megvitatni és kiérlelni való.

Ez a kötet is – elődeihez hasonlóan – hozzájárulás kíván lenni e munkához, ezért ajánljuk olvasásra és szakmai megvitatásra a benne foglalt tanulmányokat.

A kötet megvásárolható a kiadó honlapján.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink