Ébredő lelkiismeret a Szilícium-völgyben: leszoktatna, aki rászoktatott?

Közzétéve: 2018. június 22.

Adatfelhasználási botrány, az amerikai szenátus elé hívott CEO, EU-s adatvédelmi nyomás és kilátásba helyezett európai adó – néhány friss kihívás a legnagyobb közösségimédia-vállalatok életéből. A techmultik most társadalmi felelősségvállalással is igyekeznek visszanyerni a felhasználóik bizalmát – legalábbis erre utalnak a Google és az Instagram friss bejelentései. Új telefonmódok, felhasználói önvizsgálat és aktivitásfigyelő jön.

A Google a következő Android-frissítés újdonságaival segítene kordában tartani a mobilozásra fordított időt. Érkezik például a Shush (Csitt) nevű mód, amely a kijelzővel lefelé fordított mobilokon a fontosakon kívül minden értesítést kikapcsol. De jön a Wind down (Lazítás) mód is, amely a beállított esti időponttól szürkeárnyalatosra váltja a kijelzőt, hogy a képernyő kék fénye lefekvés előtt ne gátolja az alvássegítő melatoninhormon termelését. Meg tudjuk majd nézni, hogy melyik applikációval mennyi időt töltöttünk el, és ha beállítjuk, a készülék figyelmeztetni fog arra is, ha már ideje szünetet tartatunk. Az Instagram is újít: a Usage Insights menüpontban szembesít majd függőségünkkel, hogy lássuk, mennyi időt töltöttünk fotóink scrollozásával. Úgy tűnik tehát, hogy éppen azok próbálnak most minket kivezetni digitális függőségünk erdejéből, akik annak idején finom pszichológiai eszközökkel beédesgettek oda.

S hogy bent vagyunk a sűrűjében, arról egyre több kutatás tanúskodik: kábszerhasználathoz hasonlított tünetek, depresszív hajlamok, alvászavarok, empátiacsökkenés, felerősödő nárcizmus. Állítólag naponta átlagosan 150-szer csekkoljuk a telefonunkat, a fiatalok közel 89 százaléka tapasztalt már fantomvibrálást (vagyis érezte úgy tévesen, hogy telefonja rezgett a zsebében), és azt is kimutatták, hogy 23 percig tart, mire a figyelmünket a munkától elterelő egyetlen telefonpittyenés után újra a feladatra tudunk koncentrálni. Úgy tűnik, a digitális éberségünk visszanyerésére nagyobb szükségünk van, mint valaha.