Vezetékes gyorsjelentés: 2019 februárjában tovább nőtt a nagysebességű internet-előfizetések száma

Közzétéve: 2019. április 9.

2019. február végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 718 ezerre csökkent, a gyorsjelentésben szereplő* – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,266 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 744 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,015 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 36,2 százalék volt február végén. A második helyen a DIGI csoport (DIGI Kft. és az Invitel Zrt.)  állt 24,5 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 21,7 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma február végén 261 ezer volt. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,076 millió volt, ami 6 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,622 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke február végén 3,081 millió volt.

Február végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes (becsült) piacot alapul véve - hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,5 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,9 százalékkal, a harmadik helyen 20,5 százalékos részesedéssel a UPC volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,1 százalékos részesedést értek el.

Februárban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,27 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,46 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 22 millió, IP-alapon pedig 272 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 99,4 perc volt.

2019. február végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 878 ezer földrajzi számot hordoztak.

* Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.