Kiadvány
Médiajog
2019. december 16. 10:30

Russel L. Weaver: Szólás- és vallásszabadság az Amerikai Egyesült Államokban

A Wolters Kluwer kiadóval közös szakkönyvsorozatunk legújabb kötete az Amerikai Egyesült Államok szólás- és vallásszabadsággal kapcsolatos alkotmányjogi kérdéseit és a Legfelső Bíróság Első Alkotmánykiegészítésével kapcsolatos legfontosabb döntéseit mutatja be.

weaver.jpgAz Egyesült Államok Alkotmányának Első Kiegészítése a szólás- és sajtószabadság egyik legnagyobb hatású jogi dokumentuma. Nem pusztán az Egyesült Államok politikai berendezkedésének egyik oszlopa, hanem a világ számos más jogrendszerére is hatást gyakorolt, sőt univerzális szólásszabadság-standardok kialakulásának is alapjává vált.

Az Első Alkotmánykiegészítésnek gyakorlati jelentősége és szerepe van Amerikán kívül is. Nem kell messzire menni ennek bizonyítására. A magyar Alkotmánybíróság megalakulásának kezdeti évei óta rendszeresen hivatkozik az Egyesült Államok Supreme Courtjának ítélkezési gyakorlatára. Persze nem Magyarország az egyetlen ország, amelynek jogrendszerére az amerikai Legfelső Bíróság egyes ítéletei hatást gyakorolnak, mindenesetre a magyar alapjogi viták eldöntéséhez egyes esetekben igencsak szükséges az Első Alkotmánykiegészítés köré épült joggyakorlat beható ismerete.

Ez idáig nem volt elérhető magyar nyelven olyan részletes áttekintés, amely az Első Alkotmánykiegészítés teljes gyakorlatát átfogó jelleggel, enciklopédikus igénnyel mutatta volna be. Russell L. Weaver, a University of Louisville, Louis D. Brandeis School of Law professzora a szólás- és vallásszabadság, valamint a közigazgatási és alkotmányjog jeles kutatója, akinek magyarra átültetett tankönyve eleddig hat kiadást élt meg, és joghallgatók sokaságát szolgálta.

A kötet megvásárolható a kiadó honlapján is.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink