Postára csak akkor menjünk, ha muszáj – hasznos tanácsok a hatóságtól!

Legutóbb frissítve: 2020. március 24.

A hazai posta fennakadás nélkül működik, de a nemzetközi küldemények egyes országokba nem, vagy csak a szokásosnál lassabban jutnak el. Ugyanígy előfordulnak problémák egyes külföldi országokból érkező küldeményeknél is. A járvány azonban a postát is terheli: aki teheti, csekkbefizetés helyett utaljon vagy használja az iCsekket, a webáruházakat pedig érdemes ellenőrizni rendelés előtt és használni a küldemények nyomon követését – ajánlja a postapiacot is felügyelő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a postai dolgozók és a felhasználók egészségének védelmében.

A személyes kézbesítés kockázatai és a határlezárások, közlekedési korlátozások miatt a koronavírus-járvány a postai szolgálatokra is hatással van. Az úgynevezett egyetemes postai szolgáltatást Magyarországon a Magyar Posta Zrt. látja el, és csak a rendkívüli helyzetben intézkedésre jogosult szerv rendelheti el a korlátozását vagy szüneteltetését. Egyetemes postai szolgáltatásnak minősül például a hivatalos iratok, a két kilogrammnál nem nehezebb postai küldemények, a húsz kilogrammnál nem nagyobb tömegű csomagok, valamint a vakok írását tartalmazó küldemények felvétele és kézbesítése munkanapokon, illetve az ajánlott, a tértivevény, illetve értéknyilvánítás-szolgáltatás.

Az NMHH-nak nincs tudomása a hazai postaforgalom komolyabb lassulásáról, de a nemzetközi forgalomban már vannak fennakadások: a légi közlekedés ritkult, járatok esnek ki, egyes országokba a küldemények nem vagy csak lassan jutnak el. A járványhelyzetben a hírközlési hatóság a következő négy tanács betartását javasolja:

  • Idősek, krónikus betegséggel küzdők maradjanak otthon, egyáltalán ne menjenek a postára, ahogy más intézményekbe sem. Sürgős esetben kérjenek meg ismerőst, családtagot az ilyen ügyek intézésére, de ha tehetik, a fiatalabbak is halasszák el a postai ügyintézést. Lehetőség szerint előnyben kell részesíteni az elektronikus levelezési és a kapcsolattartási formákat a postai ügyintézés helyett. A közüzemi számlák kiegyenlítésére célszerű a banki átutalást vagy az iCsekk mobilalkalmazást választani csekkbefizetés helyett.
  • Ha mégis szükséges, minden postai ügyet érdemes egyetlen alkalommal rendezni – lehetőség szerint olyan időszakban, amikor alacsony a forgalom – a befizetnivalók összegyűjtésével, kihasználni a csekkbefizető automatát, a közönséges – felbélyegzett vagy postakész borítékban lévő – magánlevelek feladására pedig a kihelyezett postaládákat. Számítani kell arra, hogy a postákon is korlátozzák az egyszerre jelenlévők számát: az ügyfélterekben annyian lehetnek bent, ahány pult, munkahely működik; a többieknek az épületen kívül, a szabadban kell sorban állniuk, egy-egy méter távolságot hagyva egymás között.
  • A küldemények átvételekor a szolgáltatók törekednek a személyes kontaktust minimalizáló megoldásokat kidolgozni a kézbesítés igazolására. Ha mégis alá kell írni az átvételt, a címzetteknek célszerű saját tollat használniuk, az elektronikus készülékekhez pedig kesztyűben nyúlniuk.
  • Csomagküldés vagy online rendelés előtt a fogyasztók tájékozódjanak a választott szolgáltatónál az aktuális feltételekről, a csomagforgalom ugyanis jellemzően nem az egyetemes szolgáltatásban, hanem piaci alapú szolgáltatásokon keresztül zajlik, utóbbiak pedig szolgáltatásaik működéséről, azok esetleges korlátozásáról, felfüggesztéséről a hatályos jogszabályi keretek között szabadon dönthetnek. A leterheltség miatt előfordulhatnak hosszabb átfutási idők. Olyan webáruházból érdemes rendelni, ahol ügyelnek a fertőtlenítésre, és a várható szállítási időről is adnak információt. Ha lehetséges, a fogyasztók válasszák az online előre fizetést, illetve a nyomon követhető szállítási módot, így figyelemmel kísérhetik a rendelésük érkezését mind a csomagküldő cég, mind sok esetben a webáruház oldalán.

A karanténban lévő címzetteknek gondoskodniuk kell meghatalmazottról vagy más, helyettes átvételre jogosult személyről, aki a küldeményt át tudja venni, mivel a postai kézbesítő nem léphet be a karantén alá vont címhely területére, és nem érintkezhet karantén alá vont személlyel.