Mindent az épületről

Közzétéve: 2020. május 12.

Külső látványterv az NMHH új, Visegrádi utcai épületéről

Az új épületben pontosan ugyanazokat a tevékenységeket fogjuk végezni, amit a jelenlegiben, csak jóval magasabb műszaki színvonalon. Hogy miért nevezzük az új épületet komplex műszaki székháznak?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság látja el a média és a hírközlési szektor felügyeletét. A hírközlési iparág intenzív fejlődése megköveteli az ellenőrző hatóság speciális eszköztárának korszerűsítését is. Azért, hogy az egyre több rádióhullámmal működő eszköz – mint például a mobiltelefonok, a bankkártyaleolvasó, a garázsnyitó, a wifirouter és a bluetooth fejhallgató – ne zavarja egymást, szakembereink folyamatosan ellenőrzik és mérik a forgalomba kerülő készülékeket.

Ezekhez a szakértői mérésekhez laboratóriumi háttér szükséges, melynek központi eleme az elektromágneses összeférhetőséget vizsgáló, ún. EMC mérőlabor. Jelenleg ezeket a méréseket a Visegrádi utcai épület földszintjén elhelyezkedő, húsz évvel ezelőtt épült árnyékolt és reflexiómentes mérőkamrában végezzük. Az eltelt évek alatt a folyamatos karbantartás és bővítések ellenére a kamra elavult, a beépített eszközök megbízhatósága csökkent. Az alkalmazandó mérési szabványok körének és tartalmának változása, valamint a felhasznált technológiák jelentős fejlődése miatt egyre nehezebb megtartani az ott végzett mérések akkreditációját.

Az új többfunkciós műszaki épületben egy modern EMC mérőkamra és számos kisebb speciális mérőkamra, illetve mérőlabor kapott helyet annak érdekében, hogy hatóságunk a jövőben is a megfelelő, nemzetközileg elismert színvonalon tudjon eleget tenni a jogszabályokban meghatározott kötelezettségeinek. Ezek a technikai berendezések, eszközök és magasan képzett munkatársaink lehetővé teszik a jövőben is, hogy Ön zavartalanul vehesse igénybe a mindennapokban a már eddig is használt hírközlési és médiaszolgáltatásokat.

Mindezek mellett az új épületrészben az irodák, tárgyalók, rendezvényközpont és a mélygarázs mellett egy nagy kapacitású számítógépes adatközpont is helyet kap majd.

A mostani épülethez hasonlóan ennek a tetején is lesznek antennák, de ezek kizárólag vevőantennák: nem sugároznak semmit, kizárólag fogadják a jeleket mérési tevékenységünk keretében. Folyamatosan mérni fogjuk a környéken meglévő rádiósugárzást, hiteles és ingyenes mérési adatokat szolgáltatunk a lakótelepi házakat érő elektroszmog mértékéről.

Környezetkímélő megoldásokkal működő épület

Már a tervezéskor fontos szempont volt a zöld szemlélet: megújuló energiaforrások és környezetkímélő megoldások biztosítják, hogy az új komplexum minél kisebb mértékben terhelje a környezetet. Ennek megfelelően az épületben a fűtést nem gáz, hanem hőcserélő technológia oldja meg, aminek energiafelhasználása a passzívházakét közelíti.

A levegő minőségét a tetőkerteken kialakított, a jelenleginél négyszer nagyobb zöldterület javítja, a telepített növények, fák a felfogott esővizet kapják majd. A jelenlegi zajterhelést szinte megszünteti a háromszintes mélygarázs, ahol a telephelyre érkező összes hatósági és dolgozói autó is parkol majd.