Az NMHH őrzi a hétköznapok nyugalmát

Közzétéve: 2020. május 12.

A hatóság szakembereinek munkája biztosítja, hogy az egyre több, rádióhullámmal működő eszköz, mint például a bankkártyaleolvasó, a garázsnyitó, a wifi-router és a bluetooth-fejhallgató ne zavarja egymást.

Felelős, megalapozott mérések és szabályozás nélkül nem lenne működőképes felhőkommunikáció, gép-gép-közötti, M2M-kommunikáció, tárgyak internete vagy IPTV és OTT (overthetop) szolgáltatás. Ezek a mérések készítik elő a jogi, szabályozási döntéseket, amik a jövő technológiáinak az útját is egyengetik. 

Az NMHH a Visegrádi utcában és országszerte minden más telephelyén is azért dolgozik, hogy munkája nyomán a hétköznapok kommunikációs folyamatai zavartalanul működjenek az egyre gyorsabban változó, összetettebb eszközök és technológiák használatba vételével is..

2019-ben a hatóság 44 rádióberendezés-típus forgalmazását ellenőrizte, amelyből 29 esetben problémák merültek fel a megfelelőségi nyilatkozatokkal és/vagy az azt igazoló műszaki dokumentációval.

Az NMHH emellett 34 berendezésnél vizsgálta az elektromágneses összeférhetőségre vonatkozó szabályok betartását, itt két esetben tárt fel problémát.

Az Ön szomszédságában

Az NMHH, valamint jogelődje közel harminc éve használja a Visegrádi utca 106. szám alatti telephelyet és a rajta lévő több száz négyzetméteres, ötszintes irodaépületet, mely a számos irodahelyiségen kívül a mérőlaboroknak is helyet biztosít. 

Az épületben sokan végzik munkájukat, villamosmérnökök, frekvenciák koordinálásával, nyilvántartások és adatbázisok kezelésével foglalkozó szakemberek, jogászok, üzemeltetési vagy éppen engedélyezési feladatot ellátó munkatársak.

Az NMHH kezelésében Budapesten az Ostrom és Reviczky utcában található még két székház, illetve öt vidéki városban is vannak irodáink: Sopronban, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon (állami tulajdonban).

Az Országos Spektrum és Interferencia Monitoring rendszer mérőállomásai Magyarország térképén

Az Országos Spektrum és Interferencia Monitoring (SIMON) mérőállomás-rendszerhez 55 mérőállomás tartozik. Narancs színnel: fő állomások. Barack színnel: kiegészítő állomások. Kék színnel: az NMHH hatósági irodáinak helyszínei

Ebben az épületben működik központi ügyfélszolgálatunk és az országos rádiómérő és zavarelhárító rendszerünk centruma is. Az NMHH feladata ugyanis, hogy ellenőrizze azokat a berendezéseket Magyarországon, amelyek működésük közben hatással lehetnek a távközlési szolgáltatásokra, vagyis zavarhatják például a mobiltelefon- vagy mobilinternethálózatok működését.

Az NMHH rádiómérő és rádiózavar-elhárító szolgálatot (röviden: mérőszolgálatot) tart fenn, hogy védje az elektronikus hírközlés megfelelő működését, kivédve az elektromágneses összeférhetetlenséget (EMC). A mérőszolgálati szakemberek speciális eszközökkel és módszerekkel végzik feladataikat, amihez az NMHH fixen telepített vagy gépjárműben elhelyezett mérőállomásait, a laboratóriumi mérőrendszereket, valamint egyedi kézi műszereket használnak.