Televíziós gyorsjelentés: májusban nem változott észrevehetően a digitális előfizetések aránya

Közzétéve: 2020. július 17.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul, és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több mint 4 millió magyarországi háztartásban mintegy 3,6 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók, DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., Vodafone Magyarország Zrt., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.á.r.l., Antenna Hungária Zrt.), 2020. május végén 3,424 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 81,2 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül májusban 1,985 millióról 1,989 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 706 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 86 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint 58,1 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 23,1 százalékra csökkent, míg az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 18,8 százalék maradt.

2020. májusában a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vezető szolgáltatók piaci részesedése nem változott. Továbbra is a Magyar Telekom a piacvezető 30,8 százalékos részesedéssel. Őt követi a DIGI csoport 29,4 százalékos, a Vodafone 18,8 százalékos, majd a UPC Direct 6,2 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma májusban 2,633 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 643 ezer volt.

A vezetékes szolgáltatások esetében piacvezető a Magyar Telekom 31,4 százalékkal, második helyre került a DIGI csoport 28,6 százalékkal, harmadik helyen a Vodafone állt 24,1 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 32,1 százalékos részesedéssel, második  a Telekom  28,8 százalékos, a harmadik pedig a UPC Direct 28,2 százalékos részesedéssel.  2020. május végén a MinDig TV Extra részesedése 10,9 százalék volt.