Televíziós gyorsjelentés: augusztusban az analóg előfizetések száma 606 ezer volt

Közzétéve: 2021. október 28.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul, és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több mint 4 millió magyarországi háztartásban 3,6 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók, DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., Vodafone Magyarország Zrt., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., Canal+ S.á.r.l. (Direct One), Antenna Hungária Zrt., 2021. augusztus végén 3,444 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 82,4 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül augusztusban 2,118 millió volt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 638 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 82 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint 61,5 százalék volt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 20,9 százalékra, míg az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 17,6 százalékra csökkent.

  1. augusztusban a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a Magyar Telekom a piacvezető 33,1 százalékos részesedéssel. Őt követi a DIGI csoport 28 százalékos, a Vodafone 18,5 százalékos, majd a Direct One 5,7 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma augusztusban 2,724 millió, ezen belül az analóg előfizetések száma 606 ezer volt.

A vezetékes szolgáltatások esetében piacvezető a Magyar Telekom 34,7 százalékkal, második helyre került a DIGI csoport 26,7 százalékkal, harmadik helyen a Vodafone állt 23,1 százalékos részesedéssel.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 32,9 százalékos részesedéssel, második a Direct One 28,7 százalékos, a harmadik pedig a Telekom 27 százalékos részesedéssel.  2021. augusztus végén a MinDig TV Extra részesedése 11,4 százalék volt.