5 tipp a biztonságos online vásárláshoz

Közzétéve: 2023. november 14.

Az online vásárlás során a vásárló teljes mértékben az online térben, jellemzően az eladó által üzemeltetett internetes áruházban, másnéven webshopban vásárol. Ez időtakarékos, kényelmes és gyakran már sokkal olcsóbb módja a termékek beszerzésének, mintha bejárnánk valamelyik plázát vagy szupermarketet. A növekvő online tranzakciók száma miatt a lehetséges kockázatok mértéke is emelkedett. Mire érdemes figyelned, ha el szeretnéd kerülni ezeket?

online_vasarlas_800x480.jpg

Az első és legfontosabb, hogy mielőtt a rendelés gombra kattintasz, járjd körbe alaposan az adott kereskedő felületét, és tájékozódj más vásárlók tapasztalatairól – ezt megteheted az adott weboldalon az ügyfélértékelések között vagy akár egy egyszerű Google-kereséssel is. 

Legyél óvatos a legalacsonyabb árakat ígérő, ismeretlen feladóval vagy a közösségi médiából érkező ajánlatokkal, hirdetésekkel szemben is. Ezekre a linkekre kattintva ugyanis könnyen hiteles weboldalnak álcázott, de valójában adathalász webhelyen találhatod magad. 

Könnyen alkalmazható tippek a csaló webshopok felismeréséhez

  • Vizsgáld meg a terméket kínáló weboldalt. Ellenőrizd a webshop üzemeltetőjét, nézd meg az általános szerződési feltételeket, illetve, hogy reklamáció, probléma esetén milyen lehetőségeid vannak elérni a kereskedőt.
  • Legyen gyanús, ha valaminek túl kedvező ára van, és inkább szánj pár extra percet arra, hogy megbizonyosodj az ajánlat valóságtartalmáról. 
  • Előre utalás helyett lehetőség szerint válaszd az utánvételes vásárlást.
  • A frissen regisztrált, „előéletmentes” eladó gyanús lehet. Mindig ellenőrizd, hogy vannak-e felhasználói értékelések és vélemények.
  • Nézd meg mindig a webhely URL-jét. Ha https:// helyett csak http://-vel írják, máris gyanakodj, az „s” ugyanis a biztonságot jelenti. Amennyiben a böngésződ címsorában egy biztonságos webhelyen (https) egy lakatot is látsz, az jó jel. Ahol viszont nincs lakat, ott se nevet, se jelszót, se bankkártyaadatot ne adj meg.

Ha megbizonyosodtál róla, hogy a kiszemelt webshop biztonságos, még mindig van pár lépés, melyekkel tovább növelheted az online vásárlásod biztonságát. 

Óvakodj a gyanúsan olcsó termékektől!

Vannak jó tapasztalataid egy bizonyos webáruházzal kapcsolatban? Ismersz olyan embereket, akik elégedettek egy bizonyos webáruházzal? Akkor maradj lojális az adott internetes áruházhoz. Legyél mindig kritikus és egy kicsit gyanakvó az ismeretlen felületekkel kapcsolatban. Ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg gond van vele. Óvakodj a „hihetetlen áron” kínált termékektől, és azoktól a webhelyektől, ahol a terméket a legalacsonyabb áron kínálják. Előfordulhat, hogy az áru nincs is raktáron, és a csalóknak csak az a szándékuk, hogy a vásárló adatait megszerezzék.

Minden webhelyhez más-más jelszót rendelj!

Amellett, hogy nagy figyelmet fordítasz arra, hogy milyen webhelyeket látogatsz meg, azzal is tehetsz a biztonságért, ha erős jelszót használsz. Fontos, hogy minden webhelyhez más-más jelszót rendelj, hogy ha az egyik fiókod rossz kezekbe is kerül, a többit biztonságban tudhasd. 

Ne ments el szenzitív adatokat a böngészőben! 

Ugyan nagyon kényelmes, amikor kedvenc böngésződ automatikusan kitölti a webhelyekhez tartozó felhasználóneveket és jelszavakat, azonban biztonságosnak már nem igazán nevezhető. Ma már bármilyen utaláshoz – vagy akár csak a belépéshez is – telefonon érkező jelszó vagy ujjlenyomat megadása szükséges és a tranzakció a netbankból történik.

Használj megbízható vezeték nélküli hálózatot!

Legyél elővigyázatos akkor is, amikor ingyenes nyilvános – jelszó nélküli – wifihez csatlakozol. Egyre gyakrabban fordul elő ugyanis, hogy a pályaudvaron, üzletekben, repülőtereken, nyilvánosan elérhető wifi-hálózathoz csatlakoznak a kiberbűnözők, és a közös internetkapcsolat segítségével törik fel a gyanútlan netezők okoseszközeit.