Dr. Lipták Eszter

Portrékép: dr. Lipták EszterDr. Lipták Eszter a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal elnöke, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezetén belül a Médiatanács Titkárság Főosztály vezetője, az ELTE jogi karán végzett jogász.

Tizenöt évig volt egyéni ügyvéd, munkáinak jelentős részét médiaszolgáltatók megbízásai tették ki.

Hét évig volt tagja a Médiatanács felügyelete alá tartozó Magyar Média Mecenatúra program bírálóbizottságainak: mindvégig a RÁDIÓÁLLANDÓ bizottság elnökeként, emellett a TVÁLLANDÓ bizottság tagjaként tevékenykedett.

2019. októbere óta dolgozik a Hatóságnál, 2021. januárja óta főosztályvezetői pozícióban.


A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Elnöke

Az NMHH Elnöke két tagot és a kerekasztal elnökét saját jelölés alapján delegálja a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal testületébe.

Az Elnök amellett, hogy a Hatóság vezetője, betölti a Médiatanács elnöki tisztét is. A Hatóság - és a Médiatanács - felügyeleti jogkörében gyermekvédelmi feladatokat is ellát, például bejelentésre vagy hivatalból vizsgálja a médiaszolgáltatásokban sugárzott műsorszámok korhatár besorolását, illetve ezzel összefüggésben a kiskorúakra ártalmas tartalmakat, ideértve a műsorszámokban megjelenő erőszakot, szexualitást és trágár beszédet. A Hatóság kutatja is a fiatalok médiafogyasztási szokásait, és e kutatások eredményeit publikálja, illetve konferenciákon is ismerteti. A Hatóság az általa létrehozott és működtetett Bűvösvölgy Médiaértés Oktató Központokban interaktív programok révén próbálja közérthetővé tenni a média működését a diákok és a pedagógusok számára.

Az NMHH mindemellett kiadványok megjelentetésével segíti eligazodni és biztonságosan jelen lenni a szülőknek, a pedagógusoknak és a diákoknak az online térben.