Médiamítoszok 3. – Klubbeszélgetések a médiáról

Deepfake: a veszélyesen valóságos illúzió

Az esemény helyszíne: Scruton V.P.
1053 Budapest, Veres Pálné u. 12.
Az esemény időpontja: 2023. május 23.
18:00–20:00
Mi lesz a következő „big thing” a médiában? Minden új, ami annak látszik? Kiken és min múlik, hogy a megjósolt médiaváltozások tényleg bekövetkeznek-e? Kiknek a felelőssége, hogy ezek a változások milyen hatásokat válthatnak ki? Mikor kell elkezdeni készülni a média új „korszakaira” és hogyan? – Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket beszélünk meg kötetlenül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatudományi Intézete által elindított klubbeszélgetés-sorozat, a Médiamítoszok estjein.

David Beckham kilenc nyelven kampányol egy malária elleni rövidfilmben, Jim Carrey a Ragyogás főszerepében bukkan fel Jack Nicholson helyett, Kim Kardashian a vagyonáról rappel. Idősödő színészek játszhatják el saját karakterük fiatal verzióját, régóta elhunyt énekesek éneklik a legfrissebb slágereket, és akár James Dean is felbukkanhat egy új mozifilmben – csak néhány közismert példa a szórakoztatóiparból a deepfake, vagyis a mesterségesintelligencia-alapú médiamanipuláció felhasználására.

Ami azonban új lehetőség az egyik oldalon, veszély a másikon: a személyiséglopáson alapuló csalások mellett amennyiben a manipulált felvételeken politikusok tesznek szokatlan nyilatkozatokat vagy köztiszteletben álló személyek tűnnek fel kompromittáló szituációkban, a deepfake a politikai célú manipuláció vagy a karaktergyilkosság eszközévé is válhat.

A deepfake technológia már 2017 óta része az életünknek, de folyamatosan fejlődik, ahogy napról napra újabb és újabb hírek érkeznek a mesterségesintelligencia-kutatások legfrissebb eredményeiről. Hogyan indult, hol tart most és hova fejlődhet még? Milyen pozitív és negatív oldala van a technológiának, hol lehet hasznos, és hol jelenti a legnagyobb veszélyt? Kell-e félnünk tőle, és lehet-e védekezni ellene? Mikor gyanakodjunk médiafogyasztóként, hogy esetleg deepfake-et látunk? Egyáltalán hihetünk-e még a szemünknek, vagy egy videofelvétel már semmit sem bizonyít?

A Médiamítoszok beszélgetéssorozat következő alkalmán többek között a fenti kérdésekre keressük a választ 2023. május 23-án, kedden 18 órától a Scruton V.P.-ben (1053 Budapest, Veres Pálné utca 12.).

Beszélgetőpartnerek:

  • Gosztonyi Gergely PhD, habilitált egyetemi docens, ELTE ÁJK
  • Keleti Arthur, kibertitok-jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja alapítója
  • Mezriczky Marcell, deepfake-kutató, médiatervező
  • dr. Aczél Petra, kutatásvezető, NMHH Médiatudományi Intézet
  • Veszelszki Ágnes, kutatásvezető-helyettes, NMHH Médiatudományi Intézet

Az eseményen való részvétel előzetes, e-mailes regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát, kérjük, neve és e-mail-címe megadásával az alábbi címen jelezze: mediamitoszok@nmhh.hu 

A regisztrációval kijelenti, hogy az eseményre vonatkozó adatkezelési tájékoztatót teljes körűen megismerte és elfogadja.

Előadók

  • Dr. Veszelszki Ágnes Dr. Veszelszki Ágnes kutatásvezető-helyettes NMHH Médiatudományi Intézet
  • Prof. dr. Aczél Petra Prof. dr. Aczél Petra kutatásvezető NMHH Médiatudományi Intézet
  • Mezriczky Marcell Mezriczky Marcell deepfake-kutató, médiatervező
  • Keleti Arthur Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja alapítója
  • Dr. Gosztonyi Gergely Dr. Gosztonyi Gergely habilitált egyetemi docens ELTE ÁJK