Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Mindenki otthon van – minden otthon van

Amikor a képernyő az egyetlen ablak a világra, az internet létkérdéssé válik.

A koronavírus-járvány miatt, aki csak teheti, otthon tölti a napjait. Ebben a beszűkült térben a laptop, a mobiltelefon és társaik a világgal való kapcsolattartás elsődleges eszközeivé váltak: ezen keresztül az otthonunk munkahellyé, iskolává, étteremmé, bolttá, mozivá és edzőteremmé válhat. De hogy ez az ablak valóban kinyíljon, ahhoz stabil, megbízható internetkapcsolat szükséges.

A legtöbben valószínűleg jól tudjuk, milyen az, amikor szakadozik vagy lelassul az elmúlt hetekben jócskán túlterhelt hálózat: megakad a matekóra, megszakad a videokonferencia, semmibe vész még fizetés előtt a már alaposan megtöltött kosár. Mindez az internethálózaton túl az idegrendszerünket is túlterheli.

Azért készítettük az alábbi tájékoztató kisfilmet és gyűjtöttük össze tanácsainkat, hogy megmutassuk, otthon is rendelkezésünkre állnak olyan egyszerűen bevethető módszerek, amikkel megbízhatóbbá válik az internet-hozzáférésünk.

Mérjük meg az internet sebességét!

Ha ugyan működik az otthoni internet, de a minősége a korábbiakhoz képest gyengébb, érdemes megmérni a sebességét! Erre egy kitűnő eszköz a szelessav.net – itt egyszerűen, semleges, szolgáltatóktól független forrásból ellenőrizhetjük a pillanatnyi fel- és letöltési sebességet. Ha az elmarad az előfizetői szerződésben rögzített garantált adatátviteli sebességtől, annak több oka lehet:

– A készülékünk (telefonunk, laptopunk stb.) nem tud olyan sebességű internetet kezelni, mint amit a wifirouter biztosít.

– Ha nem a szolgáltató biztosította a wifiroutert, előfordulhat, hogy gyorsabb internetre fizettünk elő, mint amennyit a saját wifirouterünk képes kezelni. Érdemes ilyenkor a modemre közvetlenül kábellel kapcsolódva megmérni az internet sebességét. Ha az valóban a szolgáltató által vállalt érték, akkor célszerű wifiroutert váltani.

– Ha a fenti okok egyike sem áll fenn, a szolgáltatás mégis problémás, keressük meg a szolgáltatót.

Ellenőrizzük díjcsomagunkat!

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy pontosan mire és milyen időtartamra fizettünk elő. Könnyen lehet, hogy a jelenlegi előfizetésünk által garantált sávszélesség kevésnek bizonyul a párhuzamos otthoni online munkákhoz, tanuláshoz.

Ha már lejárt a mostani szolgáltatónknál vállalt hűségidőnk, érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat, mert kevesebb vagy ugyanannyi pénzért sokkal jobb szolgáltatást – vagyis gyorsabb internetet – kaphatunk. A még hátralevő hűségidőt általában a számlán jelzik a szolgáltatók.

Ha Ön már válthat szolgáltatót, szánjon rá 15 percet, hogy összehasonlítja az elérhető ajánlatokat Itt például ezt egyszerűen megteheti.

Ellenőrizzük, jó helyen van-e a wifirouter!

A wifirouter antennái gömb alakban sugározzák a jeleket, ezért azok hatásfoka akkor a legjobb, ha az eszközt a lakás közepén, lehetőleg egy magas ponton helyezzük el.

Ha átmozgatni nem is tudjuk, emeljük meg az eszközt, semmiképpen ne helyezzük a földre, kivéve, ha egy kétszintes lakást akarunk besugározni: ekkor a felső szint padlója a legjobb megoldás.

A legalkalmasabb pont meghatározásánál legyünk tekintettel arra is, hogy a falaknak árnyékoló hatása van, így a wifirouter ott működik igazán hatékonyan, ahol a lehető legjobban „rálát” az ajtónyílásokra.

Fontos szempont továbbá, hogy a wifirouter lehetőleg ne legyen takarásban: ne rejtsük például szekrénybe, és tartsuk távol a nagyobb háztartási gépektől és a nagy tömegű fémtárgyakról is. A mikrohullámú sütő vagy a hűtő mellé elhelyezett wifirouter teljesítménye biztosan nem lesz száz százalékos. Csillapítja a jeleket a víz is, tehát az akvárium mögé se tegyük az eszközünket.

Indítsuk újra a modemet és a wifiroutert!

Ahhoz, hogy otthonunkban internetezni tudjunk, mindenképpen szükségünk van egy modemre, ami az elektronikus jelből számítógép által kezelhető digitális formát alakít. Ezt az eszközt általában a szolgáltató biztosítja. A kimeneteibe egy vagy két ethernet kábelt dughatunk, ami a számítógéphez csatlakoztatva vezetékes internetezést biztosít.

Ha vezeték nélküli internetet vagy több kábeles hozzáférést szeretnénk, wifirouterre van szükségünk. Ezt is ethernet kábellel kell összekötni a modemmel. A wifirouternek alapvetően két funkciója van:

– egyfajta elosztóként nem csak egy vagy kettő, de sokszor hat kábelt is csatlakoztathatunk hozzá, így vezetékesen is több eszközön internetezhetünk,

– lehetővé teszi a vezeték nélküli internetezést a wifijeleket sugározva, amelyeknek segítségével számítógépünk, telefonunk, más eszközünk csatlakozik a netre.

A szolgáltatók ma már gyakran adnak olyan modemet az előfizetőknek, ami egyben wifirouter is. Fontos tudni, hogy ezeknek az egybeépített eszközöknek a wifijelei általában nem olyan erősek (soknak nincs is látható antennája), mintha lenne egy külön wifirouterünk.

Akár egybeépített wifirouterről és modemről van szó, akár külön-külön készülékekről, ha akadozik az internet, érdemes az eszközöket újraindítani: elsőként a wifiroutert, ha ez nem hoz eredményt, a modemet is. Ennek a legegyszerűbb módja, ha ezeket a készülékeket kikapcsoljuk kb. 30 másodpercre. Ha nem találjuk a kapcsológombot, egyszerűen húzzuk ki a konnektorból az elektromos kábelt, és fél perc múlva csatlakoztassuk újból. Ezzel a készülékek felmelegedését vagy az esetleges szoftverzavart is orvosolni tudjuk.

Ellenőrizzük a wifirouter típusát!

A wifirouterek a távközléssel párhuzamosan fejlődnek, rendszeresen érkeznek újabb és nagyobb teljesítményű változatok, ezért érdemes néhány évente ezeket az eszközöket is cserélni. A wifirouterek újabb generációja képes az 5 gigahertzes sávon is jeleket továbbítani, míg a korábbi eszközök csak a 2,4 gigahertzes sávon kommunikálnak. A wifirouter típusát könnyen ellenőrizni tudjuk úgy, hogy számítógépünkön a csatlakoztatott wifihálózat ikonjára rákattintunk a jobb egérrel és kiválasztjuk a tulajdonságok menüpontot.

Ha olyan wifirouterünk van, ami a 2,4 és 5 gigahertzen is képes sugározni (Dual Band készülék) eldönthetjük, melyik sávot vesszük igénybe. Ehhez arra is szükség van, hogy az internetezésre alkalmas eszköz – számítógép, tablet, mobiltelefon stb. – szintén képes legyen mindkét sáv kezelésére. Ebben az esetben eldönthetjük, melyik sávon szeretnénk internetezni. Az 5 gigahertzes sávon működő wifirouternek ugyan kisebb a hatótávolsága, de lényegesen gyorsabb, mint a 2,4 gigahertzen működő, nagyobb hatótávolságot biztosító eszköz.

Éppen ezért, aki közelebb van a wifirouterhez, használja az 5 gigahertzes sávot, aki viszont egy távolabbi szobában ül, válassza inkább a 2,4 gigahertzes sávot, azon stabilabb internetet fog találni.

TUDTA?

Érdekesség, hogy a boltokban forgalmazott 5 gigahertzes wifirouter valójában az 5,725–5,785 GHz-es sávban működik, a 2,4 gigahertzes pedig a 2,4–2,5 GHz-es sávot használja. Ezeket a frekvenciatartományokat nevezzük ISM sávnak (Industrial, Scientific and Medical). Ebben a tartományban működnek a mikrohullámú sütők, vezeték nélküli hangszórók, babaőrök is, ezért érdemes tőlük minél távolabbra helyezni a wifiroutert.

Nem megfelelő beállítások mellett előfordulhat az is, hogy a wifirouter zavar más eszközöket, például meteorológiai radarokat.

Készítettünk erről egy filmet is, ahol bemutatjuk, hogyan mérik be a különböző zavaró wifiroutereket és eszközöket a mérőautóink. Majdnem olyan, mint a Helyszínelők.

Ellenőrizzük a splittert és a kábeleket!

Ha internetkapcsolatunk telefonvezetéken vagy kábeltévén érkezik, akkor a két jelfolyamot (az internetet és telefont vagy az internetet és televízióadást) el kell választani egymástól. Telefonvonalak esetén erre szolgáltak a splitterek, vágószűrők (ezek nagyobb gyufásdoboz méretű készülékek), kábeltévé esetén pedig a hálózattól és a végberendezés jellegétől függően különböző megoldások lehetségesek.

Mindegyik esetben probléma lehet a csatlakozók elmozdulása, ezért az internetszolgáltatás zavara esetén, érdemes ezeken az eszközökön is ellenőrizni a csatlakozásokat. A kábelt egy kis műanyag rögzítő fül tartja stabilan a készülékben, ha ez eltörik, könnyen kimozdulhat a csatlakozófej.

Ha stabilabb és biztonságosabb internetkapcsolatra van szükségünk (például egy fontos videokonferencia vagy online iskolai óra miatt) érdemes megfontolni, hogy a wifiroutert ethernet hálózati kábellel csatlakoztassuk számítógépünkhöz. Figyeljünk arra, hogy minél rövidebb, jó minőségű kábelt használjunk.

Készítsünk családi sávszélesség-menetrendet!

A szűken értelmezett hírközlési megoldásokon túl átgondolandó az is, hogy valójában a családtagoknak milyen eszközökre van szükségük egyszerre, hogy feleslegesen ne haladják meg a wifirouter kapacitását. A munkavégzés és tanulás idejére érdemes korlátozni a tévé, a mikrohullámú sütő, az okostelefonok, táblagépek, a videojáték-konzolok és a vezeték nélküli hangszórók használatát, így a wifirouternek kevesebb eszközt kell kiszolgálnia, valószínűleg zavarmentesen.

Az egyszerre használatos eszközök számának csökkentése mellett hasznos az időpont-egyeztetés is. Lehetőség szerint a munkahelyi konferenciabeszélgetés rögzítésénél vegyük figyelembe az online tanrendet: érdemes készíteni egy családi internethasználati napirendet, ahová minden családtag beírja, mikor lesz olyan programja, amihez különösen fontos a stabil, nagy sebességű internet.

Tájékozódjunk!

Igyekeztünk közérthetően megkönnyíteni az otthoni internethasználatot a koronavírus-járvány alatt is. Természetesen csak a leggyakoribb, legjellemzőbb problémákat tekintettük át, a teljesség igénye nélkül. Az alábbi, a témával foglalkozó cikkekből bővebben is tájékozódhat.

Hívjuk fel az ügyfélszolgálatot!

Az ügyfélszolgálatok a legtöbb esetben a beállításokban, tesztelésekben és telefonon bejelentett hiba esetén is tudnak segíteni. Összegyűjtöttük a legtöbb előfizetővel rendelkező szolgáltatók elérhetőségét.

MAGYAR TELEKOM
1414
DIGI
1272
INVITEL
1443
VODAFONE
(volt UPC ügyfelek is)
1270
ZNET
1277
WAVECOM
1236
MICRO WEB
1204
TARR KFT.
1223
PR-TELECOM KFT.
1231
VIDANET ZRT.
1203
TECHNOTEL
06-84-506-870
SZIVÁRVÁNY NET
06-22-506-555
KÁBELSZAT NET
06-89-324-698
KÁBELSAT-2000
06-22-375-000
DATATRANS
06-22-505-750
CELLKÁBEL
06-95-423-423
BORSODWEB
06-46-900-900
ACE TELECOM
06-1-437-0590

Hasznosnak találta tippjeinket? Ossza meg ismerőseivel is!

Vissza a tetejére