Digitális átállás: konzultáció az állami támogatásról szóló NMHH-rendeletről

Küldje el észrevételeit október 24-ig a közszolgálati médiaszolgáltatások digitális vételének biztosítása érdekében adható állami támogatásról szóló jogszabály tervezetéről

Közzétéve: 2012. szeptember 25.

A digitális átállásra vonatkozó európai uniós előírásokra tekintettel a digitális átállásnak legkésőbb 2014. december 31-ig meg kell valósulnia Magyarországon is. A digitális átállás lakossági szempontból érzékeny és az érdeklődés középpontjában álló kiemelt állami feladat, hiszen a ma még kizárólag hagyományos, analóg földfelszíni vétellel televíziózó mintegy 600 ezer háztartásból körülbelül 100 ezer a szociálisan leginkább rászorultak közé tartozik, így állami segítség nélkül vélhetően nem, vagy csak nagy áldozatok árán tudná kifizetni a digitális vételhez való hozzáférést (ideértve az eszközöket és üzembe helyezést).

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Dtv.) 44. paragrafusa alapján az állam indokolt esetben támogatást nyújthat a közszolgálati médiaszolgáltatások digitális vételéhez. A Dtv. felhatalmazza az NMHH elnökét, hogy rendeleti úton határozza meg az állami támogatás részletszabályait.

Az NMHH fontosnak tartja, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatások digitális vételének biztosítása érdekében adható állami támogatásról szóló rendeletet minél szélesebb körű egyeztetést követően szülessen meg, ezért négy hetes nyilvános konzultációra bocsátja a jogszabálytervezetet.

A támogatási programmal, illetve a tervezettel kapcsolatos észrevételeiket legkésőbb 2012. október 24-ig várjuk atamogatasirendeletkonzultacio@nmhh.hue-mail címre. A beérkezett észrevételeket a hatóság a legmesszebbmenőkig figyelembe veszi a rendelet véglegesítésénél.