Tájékoztató a barcsi digitális adó október 1-jei áthangolásáról

Közzétéve: 2012. szeptember 28.

null

A digitális televíziózás széles körben való elterjedéséhez szükség van a már használatos digitális frekvenciák átrendezésére. A frekvenciák áthangolását az Antenna Hungária Zrt. végzi meghatározott ütemterv szerint, amiről az érintett települések lakóit közleményben tájékoztatja.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által idén tavasszal indított Digitális Átállás Tesztprogram egyik helyszínén, Barcson is sor kerül a digitális adó áthangolására 2012. október 1-jén.

Kit érint a barcsi digitális adó áthangolása?

Az adó áthangolása a barcsi, csokonyavisontai, drávatamási, rinyaújlaki és komlósdi digitális földfelszíni módon televíziózó nézőket érinti – köztük azokat is, akiknél a Digitális Átállás Tesztprogram keretében az NMHH szerelte be a digitális adás vételére alkalmas berendezéseket. Önt akkor érinti a barcsi adó áthangolása, ha a felsorolt települések egyikén él és digitális földfelszíni módon tévézik, vagyis díjmentesen fog 7 csatornát és a vételhez set-top-box átalakító berendezést használ.

Mi fog történni?

2012. október 1-én hétfőn 10 órától az érintett, digitális földfelszíni módon televíziózó nézők azt tapasztalják majd, hogy átmenetileg valamennyi csatorna eltűnik a képernyőkről.

A közszolgálati csatornák (M1, M2, Duna, Duna World) 12 órától újra foghatóak lesznek, azonban ahhoz, hogy a kereskedelmi csatornák (RTL Klub, TV2) adása újra látható legyen, a nézőknek újra kell hangolniuk a vevőkészülékeiket (set-top-box) vagy a digitális adás vételére alkalmas televíziójukat. Ezután valamennyi adás továbbra is kiváló minőségben érhető majd el.

Hogyan kell újrahangolni a csatornákat?

A folyamat valamennyi set-top-box, illetve televízió készülék esetében hasonló, bár az eszközök menürendszere eltérhet egymástól. Általában a csatornabeállítás, vagy a telepítés menüpontokon keresztül lehet elindítani az automatikus keresést. Ezután nincs más teendő, mint megvárni, amíg a tévékészülék megkeresi a csatornákat, végül az OK gomb megnyomásával befejezni az áthangolást.

A tesztprogram résztvevőinek a hatóság pontos útmutatót küldött, ami alapján ők ezt lépésről-lépésre el tudják végezni, de a hatóság ingyenesen hívható zöld számán is segítséget kaphatnak az érdeklődők, a számunk 06 80/38-39-40.

A „Kapcsolódó videók” dobozban elhelyezett médiafájl Aranyosné Börcs Janka főigazgató tájékoztatóját tartalmazza az áthangolásról.