Miért drágább nálunk a mobilinternet, mint Ausztriában?

Közzétéve: 2013. március 5.

null
Hazánk 21. századi versenyképessége a digitális gazdaság fejlődésén múlik. Figyelmeztető tény azonban, hogy a magyar piacra jellemző magas szolgáltatási árak gátolják a mobilinternet–használat Európában megfigyelhető dinamikus bővülését. A Magyarországon forgalmazott adatmennyiség növekedési üteme a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Ebben a helyzetben hazánk érdeke az, hogy mielőbb felzárkózzunk az európai trendekhez. Az NMHH célja, hogy gyorsítsa ezt a folyamatot, ezért a verseny élénkítése érdekében a mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciakészletet mielőbb teljes mértékben hasznosítani fogja.

Hogyállunk.hu

Napjainkban mind több és több kereskedelmi, pénzügyi, oktatási, kulturális szolgáltatás épül online eszközökre. Ezek használatához elengedhetetlen a mobil adatforgalom elérhetővé tétele a lehető legszélesebb lakossági és vállalkozói rétegek számára. Ehhez azonban elegendő sávszélesség és versenyképes, a jelenleginél jóval kedvezőbb árak szükségesek. E célok elérésében az NMHH mindenkire partnerként és szövetségesként tekint, akinek fontos a digitális gazdaság jövője és fejlődése.

A jövőben megteendő versenyélénkítő lépések sikerét az szolgálja, ha mindenki számára érthetővé, könnyen megismerhetővé és áttekinthetővé válnak a magyar mobilpiac jelenlegi tényei. Ezek az információk a http://hogyallunk.hu weboldalon érhetők el. A közszolgálati céllal létrehozott információs portál számos rangos nemzetközi szervezet és európai uniós hatóság összehasonlító adataiba, stratégiai ténymegállapításaiba nyújt betekintést, így fontos segítséget ad a kérdéssel kapcsolatos társadalmi és szakmai párbeszédhez.

Aki ellátogat a http://hogyallunk.hu internetes oldalra, megtudhatja, hogy a hazánkban forgalmazott adatmennyiség növekedési üteme nem éri el az uniós átlag felét sem, de van olyan magyarországi szolgáltató, amely esetében még ennél is sokkal rosszabb a helyzet. Az európai uniós országok közül nálunk használják a legkevesebben a mobilinternetet. Mindez összefüggésben van azzal, hogy a mobilszolgáltatók magyarországi tarifái – különösen az okostelefon-tarifák – a többszörösei, mint ugyanezeknek a szolgáltatóknak a hasonló csomagjai más európai országokban. Azokban az országokban, ahol a tarifák olcsóbbak, jellemzően négy mobilszolgáltató van jelen, ezért sokkal kiélezettebb a piaci verseny.

Éppen ezért az NMHH célja továbbra is az, hogy a mobilszolgáltatás céljára alkalmas spektrumkészletet minél előbb, teljes mértékben hasznosítsa, hiszen ez az eszköz a legalkalmasabb a verseny élénkítésére. A digitális gazdaság fejlődéséhez teljes lefedettségre, szupergyors internetre és a jelenleginél olcsóbb, európai összehasonlításban is versenyképes árakra van szükség.